BIST 10.907
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.515,79
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatlarında sert düşüş!

100 dolar desteğinin kırılmasıyla daha hızlı düşen Brent petrol 98 dolara kadar geriledi

Abone ol

Avrupa'daki endişeler euro üzerindeki baskıyı da artırırken, dolar, euro karşısında 1.23 ile son iki yılın en yükseğine çıktı. İçeride de dolar 1.87 TL'yi aştı.

Böylece Brent petrolü 8 Şubat 2011 tarihinden bu güne gördüğü en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Ham petrol fiyatı ise önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 2.5 oranında değer kaybederek 84 dolar seviyelerine geriledi.

Piyasalardaki havayı bozan ana nedenler ise İspanya'nın yükselen borçlanma faizleri ve Çin'deki yavaşlayan büyüme verileri oldu.

Kötü havayı değerlendiren ABD merkezli petrol alım-satımı gerçekleştiren Jefferies Bache kuruluşu analistlerinden Tony Machacek, "Yunanistan, euro, ABD'deki verilerle ilgili endişelerimiz var. Çin'den gelen son büyüme verisi de olumlu değildi" dedi.

Avrupa'daki gerginlik euro üzerindeki baskıyı da artırmaya devam ediyor. Euro, dolar karşısında 1.2310 seviyesine gelerek son 2 yılın en düşüğüne geriledi.

İçeride de dolar, TL karşısında 1.87'yi aşarken, euro 2.3060 TL'ye kadar geriledi.

Diğer taraftan piyasalardaki belirsizlikten dolayı yatırımcıların risk iştahının azalmış olması nedeniyle güvenli liman olarak görülen 10 yıl vadeli Alman devlet tahvillerinin faizleri sıfırın da altına indi. Bu da, yatırımcıların paralarını korumak için faiz almak bir yana üstüne para ödemeye dahi hazır olduğunu gösteriyor.