BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.497,15
HABER /  DÜNYA

Peşmerge komutanından PKK'ya Şengal uyarısı

Peşmerge Komutanlarından Ali Avni, Musul'un Şengal ilçesinde etkinliğini artırmak isteyen terör örgütü PKK'ya tepki gösterdi

Abone ol

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve Peşmerge Komutanlarından Ali Avni, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesinde etkinliğini artırmak isteyen terör örgütü PKK'ya tepki göstererek, "Irak'ta ne işiniz var. Gidin, Türkiye'deki demokratik zeminde siyasetinizi yapın. Silahla, öldürmeyle ne işiniz var. Kürdistan bölgesinde ne askeri ne de idari boşluk var. PKK'nın yardımına ihtiyaç duyacağımız bir durum söz konusu değildir" dedi. 

Avni, Musul'a bağlı Yezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar ilçesinde terör örgütü PKK ile Mesut Barzani'nin lideri olduğu KDP arasında yaşanan gerginliği AA muhabirine değerlendirdi. 

PKK'nın Sincar üzerinde propaganda yapmak istediğine dikkati çeken Avni, "PKK, Şengal'ı kendisi için bir malzeme haline getirmek istiyor. Amaçları, kamuoyuna 'işte Şengal'i biz kurtardık' mesajını vermek. Halbuki Şengal ilçe merkezini DAEŞ'ten kurtaracak operasyon planını bozan ve sabote eden PKK'dır. Peşmerge, PKK'nın sabote etmesi nedeniyle operasyonu sürekli erteliyor" diye konuştu. 

PKK İSTEDİĞİ GİBİ HAREKET EDEMEZ

Sincar'ı kurtaracak operasyonda PKK'nın yer almayacağı bilgisini paylaşan Avni, Yezidi Kürtlerin örgüte katıldığı ve PKK'ya destek verdiği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Avni, PKK'nın "Şengal'i biz kurtaracağız" diyerek "algı operasyonu" yaptığını dile getirdi. 

"Akıl dışı yöntem, baskı ve dayatmalarda bulunan PKK'nın Şengal'de varlık göstermesine müsaade etmeyiz. Peşmerge güçlerimiz Şengal operasyonu için yeterlidir" diyen Avni, "yabancı bir güce ihtiyaç duyulursa Kürdistan bölge başkanı bunu belirler ve kararlaştırır. Burası derebeyi yönetimi değildir. PKK, istediği gibi hareket edemez" ifadesini kullandı. 

KDP MKYK Üyesi Ali Avni, örgüte Irak'ı terk etmesi çağrısında bulunarak, "Irak'ta ne işiniz var. Gidin, Türkiye'deki demokratik zeminde siyasetinizi yapın. Silahla, öldürmeyle ne işiniz var. Kürdistan bölgesinde askeri ve idari boşluk bulunmuyor. PKK'nın yardımını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Şengal'in bir sahibi var, resmi ve yasal kurumları mevcuttur. Eğer güçleri yetiyorsa önce bulundukları bölgelerde DAEŞ'in elindeki yerleri kurtarsınlar. Onların yaptığı yalnızca yalan ve iftiradır. İddialarının gerçeklerle uzaktan yakından hiçbir ilişkisi yoktur" değerlendirmesinde bulundu. 

PKK'nın sadece KDP'ye değil, IKBY hükümeti, başkanlığı ve Kürt halkına düşmanlık yaptığını vurgulayan Avni, "PKK'nın buraları terk etmesi için defalarca kez uyarıda bulunduk. Kürdistan bölgesinin içişlerine müdahale etmemeleri gerektiğini hatırlattık. Şiddete ve çatışmaya gerek kalmadan bu sorunu çözmek istiyoruz" dedi. 

SİNCAR'DAKİ KAVGANIN NEDENİ

Musul merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar (Şengal) ilçesi 3 Ağustos 2014'te terör örgütü DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı.

DAEŞ ile savaşın yürütüldüğü 2014 yılında Peşmergeye yardım gerekçesiyle Sincar'a gelen HPG güçleriyle Peşmerge arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor. Suriye'nin PYD kontrolündeki sınırları Sincar'in 35 kilometre batısında bulunuyor. Bu nedenle PKK ve PYD bağlı silahlı unsurlar, Suriye üzerinden Sincar'a rahatlıkla girip çıkabiliyor. PKK, erzak ve silah yardımlarıyla Sincar'ı kurtaracağı propagandası yaparak Yezidi Kürtlerini Barzani yönetiminden uzaklaştırmak istiyor.

PKK'nın aynı zamanda Suriye'nin kuzeyindeki gücünü artırmak isteyen Mesut Barzani'ye mesaj vererek "Suriye'nin kuzeyini karıştırması halinde kendilerinin de Sincar'ı karıştıracağı" tehdidinde bulunduğu belirtiliyor. Barzani, 6 bin Suriyeli Peşmergeden oluşan gücü, PYD kontrolündeki Afrin, Kamışlı ve Kobani'ye göndermek istiyor. Barzani'nin bölgedeki etkinliğini artırmasını istemeyen PYD, silahlı Peşmergelerin tamamının Suriye'ye geçişine izin vermemişti.  

Sincar'daki PKK-IKBY gerginliği yeni değil. Mesut Barzani, PKK'nın kuzey Suriye'deki duruma benzer şekilde bölgede "kanton" ilan etme girişimi ve Yezidilerden askeri güçler oluşturma talebine sert tepki göstermiş ve kurulmak istenen kanton için "karton" benzetmesinde bulunmuştu. 

kdp