BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Pervari'nin yeni sektörü balıkçılık

12 yıl önce alabalık yetiştiriciliğinin başlatıldığı Siirt'in Pervari ilçesi alabalık üretim merkezi haline geliyor.

Abone ol

İlçedeki en eski alabalık yetiştirme merkezi Taşlı Alabalık merkezinde yavru alabalık üretimine başlanarak yeni istihdam sağlandı. Siparişler üzerine ilçeden Batman'a alabalık gönderiliyor.

Taşlı Alabalık Tesisleri Sahibi Tevfik Carlık, 12 yıldan beri alabalık yetiştiriciliği ile uğraştıklarını belirterek, geliştirdikleri alabalık tesisinde yavru üretiminin bir sistem haline getirildiğini ve kendi tesislerinde ürettikleri balıkları sipariş üzerine Batman'a kadar gönderdiklerini kaydetti. Carlık, "12 yıl önce alabalık tesisini kurduk, 2 yıl önce alabalık yavru üretimini sisteme oturttuk, tesisin suyu doğal kaynaklardan alıyoruz. Aldığımız su balıklar için çok iyi modern bir tesis haline
getirdik. Şu anda bölgenin birçok iline buradan balık gönderiyoruz.

Siirt'in ilçelerine ve ilimize yakın olan Batman iline kadar sipariş alıyoruz. Tesisimizde yaklaşık 20 kişi ekmek yiyor. Balıkçılık sektörü ilimizde yaygınlaşmaya başladı. Bunun sebebi bölgemizde kaynak suların bol olması ve bu kaynak suların alabalıkta çok faydalı olduğu balıkların daha hızlı geliştiğinden dolayıdır. İlk kurduğumuzda alabalık yavrularını başta Van'ın Erçiş ilçesi olmak üzere başka illerden alıyorduk. Bu durum da çeşitli sıkıntıları doğuruyordu bunun yanında bizim için hem maliyeti arttırıcı bir unsur oluyordu. Biz bunun önüne geçmek için çalışmalara başladık ve artık yavru üretimini kendimiz gerçekleştirmeye başladık. Yıllık 150 bin yavru üretim kapasitemiz var. Bir yavru bir yılda yetişiyor. Yıllık alabalık üretim kapasitemiz de 28 tondur. Çevremizdeki alabalık tesislerine yavru alabalık satmaya başlıyoruz. Amacımız burayı bir alabalık üretim merkezi haline getirmektir" dedi.
Alabalık çiftliği sahibi Carlık ürettikleri balıkları Siirt il merkezi başta olmak üzere çevre ilçelerde pazarladıklarını ve pazar sıkıntısı çekmediklerini sözlerine ekledi.