BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.401,61
HABER /  DÜNYA

Pentagonun silahları İranda

ABD'de bazı silah tüccarları, Savunma Bakanlığı'nın ihtiyaç fazlası askeri malzemesini İran'a sattı.

Abone ol

ABD'de bazı silah tüccarlarının, Savunma Bakanlığı'nın ihtiyaç fazlası askeri malzemesini İran'a sattığı belirlendi.

Kongre'ye bağlı yetkililerin yaptığı soruşturmaya göre, İran'a satılan askeri malzeme içinde en büyük payı F-14 tipi Tomcat savaş uçaklarına ait parçalar oluşturuyor.

İran ve Çin'e satılmak üzere hazırlanmış ABD savaş uçağı parçaları ile hassas askeri malzemeler üzerine araştırma yapan Kongre'ye bağlı hükümet soruşturma dairesi, bu malzemelerin kaynağının Amerikan Savunma Bakanlığı olduğunu ortaya çıkardı.

Federal yetkililer yaptıkları soruşturmalarda Pakistanlı bir silah tüccarının Chinook helikopter parçaları satın alarak bunları İran'a sattığını öğrendi. ABD Göç ve Gümrük Bürosu parçaların İran'a gittiğini doğruladı.

Ancak en önemli satışın İran'ın satın aldığı F-14 tipi Tomcat savaş uçakları parçalarına ait olduğu tahmin ediliyor.

Soruşturmada, Savunma Bakanlığı'nın sattığı ihtiyaç fazlası F-14 parçaları satın alan bir kişinin bunları İran'a göndermeye çalıştığı, bu mallara el konulduğu, ancak aynı malların bu kez bir başka İran bağlantılı aracıya satıldığı anlaşıldı.

Kongre'ye bağlı soruşturma bürosu yetkilileri bu kaçak silah ticaretini kolaylaştıran çeşitli boşluklar olduğuna dikkat çekti.

Geçen yıl 1 milyon 100 bin dolar tutarında roketatar, zırhlı araç parçası ve radar antenlerinin, ABD'nin ambargo uyguladığı ülkelere satıldığı belirtiliyor.

Soruşturmayı yürüten Greg Kutz, sahte isimle Pentagon'un ihtiyaç fazlası askeri techizatının satıldığı internet sitesine girerek F-14 uçaklarına ait mikro devreler aldığını belirtiyor.

Bu alışveriş sırasında Savunma Bakanlığı yetkililerinin sahte kimlik numaralarıyla aldatıldığı da bilgiler arasında.

Hukuken Savunma Bakanlığı'nın ihtiyaç fazlası teçhizatı ancak ABD'nin ambargo yasalarına uyan tüccarlara satılması gerekiyor.

Savunma Bakanlığı yetkilisi Fred Baillie, kendilerinin satışlarının kurallara uygun olduğunu söyledi.

Pentagon yılda 57 milyon dolarlık fazla askeri mal satıyor. F-14 parçalarına ihtiyaç duyan tek ülke ise İran.

2000 yılında da Multicore adlı bir firmanın Pentagon'dan aldığı parçaları İran'a sattığı anlaşılmış, iki şirket yetkilisi hapse atılmıştı.