BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

Pentagon ve CIA'e 'insansız uçak' davası

ABD'nin El Kaide'yi hedef alan insansız uçak saldırılarında ölen Amerikan vatandaşlarının yakınları, dört üst düzey yetkiliyi anayasayı çiğnedikleri gerekçesiyle dava etti.

Abone ol

ABD'nin Yemen'de düzenlediği insansız uçak saldırılarında ölen üç Amerikan vatandaşının yakınları, ABD yönetiminin dört üst düzey yetkilisini dava etti.

Savunma Bakanlığı Pentagon ve Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in yöneticilerini hedef alan davalar, saldırıların ABD anayasasının ihlali olduğu savına dayanıyor.

Davaya konu olan geçen Ekim'deki hava saldırısında El Kaide'nin Yemen'deki yöneticilerinden biri olmakla suçlanan Enver el Evlaki ile 16 yaşındaki oğlu Abdurrahman ve Samir Han ölmüştü.

Ölenlerin üçü de Amerikan vatandaşıydı. Radikal İslamcı bir imam olarak tanımlanan Evlaki New Mexico'da, oğlu ise Colorado'da doğmuştu.

Samir Han ise sonradan ABD vatandaşı olmuştu ve El Kaide'nin İngilizce yayın organı olarak gösterilen Inspire dergisiyle bağlantılı olduğu kaydediliyordu.

Şimdi, ölenlerin yakınları Savunma Bakanı Leon Panetta, CIA Başkanı David Petraeus ve özel operasyonlar komutanı Oramiral William McRaven ve Korgeneral Joseph Votel saldırıları yönetmek ve bunlara onay vermekle suçluyor.

ABD'nin insansız hava saldırılarının yasal zemini son haftalarda giderek daha sık tartışılıyor.

Enver el Evlaki'nin babası Nasır el Evlaki ile Samir Han'ın annesi Sarah'nın yaptığı suç duyurusunda, operasyonun Amerikan vatandaşlarına "Bireyin hukuki süreçlerden yararlandırılmaksızın yaşam hakkından mahrum edilemeyeceği" güvencesi veren temel anayasal hakları ihlal ettiği vurgulanıyor.

Anayasal Haklar Merkezi (CCR) ve Amerikan Yurttaş Hakları Birliği (ACLU) davacılara hukuki destek verdiklerini açıkladı.

Anayasal Haklar Merkezi avukatlarından Pardiss Kebriai, "16 yaşında Amerikalı bir genç kendi hükümetince hiç bir açıklama yapmaksızın öldürülebiliyorsa çok yanlış giden bir şeyler var demektir" diyor.

Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan bir sözcü Reuters haber ajansına başvuruyu incelediklerini söyledi.

Bakanlık, başvurunun mahkeme önünde getirilmesi halinde devler sırlarının ortaya çıkacağı şeklinde bir savunmaya başvurup hukuki sürecin önünü kesmeye çalışabilir.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Mart ayında, 'yakın bir tehdit' varsa ülke dışında yaşayan Amerikan vatandaşlarının öldürülmesinde yasal bir sorun bulunmadığını savunmuştu.