BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.504,49
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

FLAŞ! ÖSYM'den LYS açıklaması

YÖK’ün talimatıyla ÖSYM, adayları yükseköğretime yerleştirirken okulların değil, bireysel başarının öne çıkarıldığı “Orta Öğretim Başarı Puanı”na göre hesaplama yaptı.

Abone ol

ÖSYM, LYS adaylarının puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nın esas alınacağını duyurdu.

LYS'DE ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI ESAS ALINACAK!

ÖSYM, YÖK'ün 30 Kasım-1 Aralık 2011 tarihli kararı ile yayımı uygun bulunan ''2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu''nun ilk halindeki hesaplama yönteminin uygulanmasına karar verdiğini bildirdi.

Buna göre, üniversiteye yerleştirmede puan hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı yerine adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı esas alınacak.

 4+4+4 eğitim sistemine geçilirken, yüksek öğretime yerleştirme puanlarının hesaplanma biçimini değiştiren, buna karşılık 2012 sınavında eski hesabın uygulanmasını isteyen TBMM’ye rağmen 2012’de de yeni sistemi uygulama kararı alan YÖK, köşeye sıkıştı.

YÖK İYİCE ZORA GİRDİ!

YÖK’ün, ÖSYM’ye, “Hesaplamada yeni sistemi kullan” talimatı doğrultusunda, üniversite adaylarının yerleştirme puanları, okulların değil, bireysel başarının öne çıkarıldığı “Orta Öğretim Başarı Puanı”na göre hesaplanmaya başlandı. Ancak puanların açıklanmasına kısa bir süre kala, Danıştay, YÖK’ün verdiği kararın aksine, 2012’de eski sistemin uygulanması zorunluluğu olduğunu hüküm altına aldı. Danıştay’ın yasalara atıf yaptığı kararındaki yorumlar, YÖK’ü zora soktu. Hesaplama yöntemini gelinen noktada değiştirmesi halinde, bütün puanları silbaştan hesaplaması ve yeni karar alması gerekecek olan YÖK, bunu yapmaması halinde ise sınav sonuçları açıklandıktan sonra toplu davalarla karşı karşıya gelebilecek. Adaylar, puanlarının yargı kararına uygun biçimde hesaplanmadığı gerekçesiyle, ÖSYM ve YÖK’e dava açabilecek, puanlarının eski sisteme göre yeniden hesaplanmasını isteyebilecek. Bu davalardan birinin kabulü halinde, büyük kaos doğabilecek.

DEĞİŞİKLİK ÜZERİNE DAVA AÇILDI!

Üniversite sınavına bu yıl katılan adaylardan Mehmet Aştı, yeni puan hesaplama sistemine itiraz ederek kılavuzda ortaöğretim başarı puanının nasıl hesaplanacağına yönelik, “6. kısmın” yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.

Kamuoyundan gelen yoğun itirazlar ve diğer adayların da açtığı davalar nedeniyle AOBP ve OBP tartışması Meclis’e taşınmıştı.

Ak Parti tarafından “torba teklif” içerisinde getirilen bir yasa maddesiyle 2012 için OBP’den vazgeçilerek eski sistem olan AOBP’ye geri dönülmesi kabul edilmişti. Yasanın geçici 62. maddesinin yürürlüğe girmesiyle, adayların yerleştirme puanının bu yıl için eski sisteme göre hesaplanacağı belirlenmişti. Ancak YÖK, geçici 62. maddeye rağmen, “yasa gerekçesinin öngördüğü sistemden farklı” bir kararı uygulamaya koyarak, revize ettiği kılavuzda yer alan yeni sistemin puan hesaplamasında kullanılacağını açıklamıştı.