BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.499,99
HABER /  GÜNCEL

Pentagon: Çin askeri farkı kapatıyor

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Çin'in askeri kalkınmasının bölgesel istikrarı tehdit edebileceği uyarısında bulundu. Çin'e göreyse iddia abartılı.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Çin'in 2020'ye dek modern bir ordu kurma yolunda olduğunu ve bu durumun bölgesel istikrarı tehdit edebileceğini açıkladı

Çin'in savunma harcamasının açıklanandan fazla olduğuna inanılıyor

Pentagon, Çin'in askeri kabiliyetleriyle ilgili yıllık raporunda, bu ülkenin önemli alanlardaki teknolojik farkı kapattığını belirtti.

Raporda, Çin'in askeri kalkınma çabasının başlıca amacının, Tayvan'la olası bir çatışma durumunda ABD'nin müdahalesini engellemek olduğu kaydedildi.

Çin ise Pentagon'un raporunun abartılı olduğunu savundu ve raporu 'uydurma bir masal' diye tanımladı.

Çin bu yıl, yeni hayalet uçağı J20'nin ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. Ayrıca yeni uçak gemisini de denedi.

ABD'nin Doğu Asya'dan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Michael Schiffer, raporun açıklanması dolayısıyla bir konuşma yaptı.

Schiffer, 'Çin'in askeri yatırımlarının hızı ve büyüklüğü, bu ülkenin bölgesel askeri dengeleri bozabilecek, yanlış anlama ve yanlış hesap yapma olasılığını artırabilecek ve bölgesel gerilimleri artırabilecek kabiliyete ulaşmasına neden olabilir' dedi.

Raporda görüşlerine yer verilen savunma uzmanları, Çin'in J20 hayalet uçağını 2018'e dek etkin operasyonel kapasiteye ulaştıramayacağını düşünüyor.

'Pentagon'un tavrı garip'

Ancak uçak gemisinin gelecek yıl faaliyete girebileceği belirtiliyor.

Raporda, ABD ve Çin'in daha yakın bir askeri işbirliği geliştirmesi gerektiği vurgulanıyor.

Pekin yönetimi ABD'nin Tayvan'a silah satışı nedeniyle, Washington ile askeri ilişkilerini askıya almıştı.

Çin ise, raporun abartılı olduğu görüşünü savunuyor.

Resmi Xinhua Haber Ajansı'ndaki bir yorumda, 'Yılda 700 milyar dolar silah harcaması yapan, 2010'daki askeri harcamaların yüzde 40'ından sorumlu olan Pentagon'un her seferinde Çin'e işaret etmesi garip. Çin ordusu, Pentagon'un her yılki harcamasının küçük bir kısmını yapıyor' denildi.

Çin bu yıl savunma harcamasını yüzde 12,7 artırıp 91 milyar dolara çıkaracağını açıklamıştı.

Ancak uzmanlar, gerçek harcamanın çok daha fazla olduğuna inanıyor