BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,21
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

PDR mezunu öğretmen adayları isyanda

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik -PDR mezunu öğretmen adayları Şubat 2015 öğretmen atamaları öncesi seslerini MEB'e ulaştırmaya çalışıyor.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı-MEB'in alan dışı bölümlerden rehber öğretmen ataması yapması Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunu öğretmen adayları kızdırdı. 

Şubat 2015 öğretmen ataması öncesi MEB'e sesini duyurmak isteyen PDR mezunu öğrenciler ortak metinle internethaber.com'a ulaştı.

İşte PDR mezunu öğretmen adaylarını zor durumda bırakan atama değişikliği ve sonuçları...

"Mili Eğitim Bakanlığı, önceki yıllarda gerek bakanlık bünyesinde kadrolu olarak gerekse özel öğretim kurumlarında aynı ünvan ile üniversitelerden mezun olan psikolojik danışmanların, ihtiyacı karşılamadığını gerekçe gösterilerek psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanı dışındaki bölümlerden, maalesef alan dışı atamalarla rehber öğretmen istihdamı yapmıştır.

Bu yıl mezun olan ve ÖABT sınavına giren 4200 civarındaki PDR mezunu öğretmen adayının 1427’si kadro imkânı bulmuşken geriye kalan 2700’ü özel sektöre yönelmek istemiştir, fakat özel sektörde de ihtiyaç var bahanesiyle Felsefe ve Sosyoloji bölümlerinden mezun olanlar için açılan hizmet içi eğitim kursları nedeniyle ya aldıkları ücretler önceye nazaran çok daha düşük olarak çalışmak ya da tekrar KPSS’ye hazırlanmak seçeneği ile baş başa kalmışlardır. Üstelik rehberlik kurslarının son geldiği noktadan sonra özel sektördeki çoğu kurumdan “biz felsefe mezunu rehber öğretmen arıyoruz” ifadesiyle geri çevrilmişlerdir.

ALAN DIŞI REHBER ÖĞRETMENLER YETERSİZ

Bugün ilköğretim ortaöğretim ve lise düzeyindeki okullarda görev yapan rehber öğretmen arkadaşlarımız her an aile içi şiddet, ölüm, yas ve cinsel istismar gibi baş edilmesi uzmanlık gerektiren bir sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Böyle bir durumda çocuk gelişimi hakkında hiçbir şekilde lisans düzeyinde eğitim görmemiş insanların yapacağı herhangi bir müdahale öğrencilerin ruh sağlığında olumsuz etki oluşturarak, kapanmaz yaralar açabilmektedir. Bunun yanında bilindiği üzere yeterli psikolojik desteği almayan çocuk, sorunlarını çözmek için uyuşturucuyu, sigarayı bir çare olarak görmektedir.

Tüm bu sorunların giderilmesi profesyonel bir çalışma gerektirir. Bunlar göz önüne alındığında alandaki ihtiyacı sırf kadroyu doldurmak adına, hem devlet bünyesinde hem özel kurumlarda başka alanlardaki mezunlarla kapatmak ne kadar mantıklı?

Rehber öğretmen ünvanını almakla o ünvanın sorumlulukları yerine getirilebilinir mi?

GEREKÇELER ORTADAN KALKTI

Tüm bunları bir kenara bıraksak bile bugün, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha önce dile getirilen gerekçelerin tümü ortadan kalkmıştır. Üniversitelerimizden, Milli Eğitim Bakanlığı'nın istihdam edebileceğinden daha fazla sayıda psikolojik danışman mezun olmaktadır. Hal böyle iken; Milli Eğitim Bakanlığı'nın eski ve maalesef alanımızın maddi ve manevi itibar kaybına, meslek çalışanlarımızın çalışma şevki ve heyecanını kaybetmesine, henüz öğrenci olan arkadaşlarımızın daha mezun olmadan bıkkınlık ve yılgınlığına neden olan bu alışkanlığını, yani çeşitli kurslarla, Özel Öğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı öğretim kurumlarında istihdam edilmek üzere, alan dışı psikolojik danışman istihdamına yönelmesini bizler kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz!

DAHA FAZLA KONTENJAN GEREKLİ

Bunların yanında son atamayla birlikte bölümümüze yönelik haksızlık ve dört yıllık emeğimizi hiçe sayan bir gelişme daha yaşanmıştır. En güncel haliyle anaokulları normu ile birlikte 12 binin üzerinde bir açık sayısı olan alanımıza maalesef en son verilen kontenjan sayısı da bir hayal kırıklığı olmuştur. Oysaki MEB'in gerek ağustos gerek temmuz ayında yaptığı açıklamalar ve verdiği hesaplama formüllerine göre branşımızın hak ettiğinden çok daha az kontenjana layık görüldüğü açıkça ortadadır. Bunun en büyük ispatı Sayın Hamza Aydoğdu'nun yaptığı açıklamadır.

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü (İKGM) Hamza Aydoğdu, 2015 Ağustos ayında 37 Bin öğretmen ataması yapılacağını ve bu atamada en çok ihtiyaç olan 25 branşı açıklamış Rehberlik branşı bu listedede 5. sırada yer almıştı. Hamza Aydoğdu MEB’in atama yaparken mezun sayısına göre atama yapmadığını; okullardan alınan normlara, öğretmen ihtiyaçlarına ve o branştaki öğretmen fazlalıkları dikkate alınarak branş dağıtımlarının olduğunun altını çizmiştir.
Hamza Aydoğdu'nun bu açıklamasına dayanarak alanımıza yönelik kontenjan dağılımında nasıl ve hangi gerekçe ile “1427” kişilik bir kadroyu hesap ettiğini doğrusu tüm PDR mezunları olarak merak etmekteyiz.

Zira Bakan Nabi Avcı'nın A Haber’de 1 Ağustos’taki Deşifre programında yaptığı açıklamasında bahsettiği atama formülü ile de bu sayı arasında ciddi çelişkiler vardır ve maalesef bu sayının belirlenmesinde o günkü 12 binin üzerindeki güncel normumuza göre hareket edilmemiş ve PDR branşına yönelik ciddi bir kontenjan haksızlığı yaşanmıştır. Nitekim Sayın Bakanımızın verdiği hesaplama formülü şu şekildedir :

(branş ihtiyaç sayısı/120.000)*37.000'dir.

Bu hesaplamaya göre rehber öğretmen kontenjanı: (12.500/120.000)*37=3854 bulunmaktadır. Bir çok branşta norm fazlası varken rehber öğretmen kadrosunda norm fazlası da bulunmamaktadır. Fakat tüm bunlara rağmen 2015 Eylül ayında rehber öğretmen kadrosuna sadece 1427 kontenjan ayrılmış ve Sayın Hamza Aydoğdu'nun en fazla ihtiyaç olan branşları açıkladığı sıralamada 5. sırada yer alan branşımız kontenjanlarda 9. sıraya kadar gerilemiştir.

Gerek Hamza Aydoğdu'nun açıklamaları, gerek sayın Bakanımız Nabi Avcı'nın verdiği hesaplama formülünden çok farklı bir kontenjanla karşılaşan branşımıza yönelik ciddi bir haksızlığın yapıldığı ortadadır.

İşte tüm bunlar göz önünde bulundurularak, “… ihtiyaç dahilinde bir atama yapılacaktır” sözünün PDR adına yerine getirilmediği 15 Eylül 2015 atamaları için, Sn. Bakanın Kanal 26’ya 8 Eylül 2015’te yaptığı “… gençlerimizi sevindirecek büyük bir alım olacak.” açıklaması ve yine Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu’nun farklı illerde gerçekleştirdiği mitinglerde 30 bin civarı atama yapılcağını müjdelediği şubat atamalarında PDR mezunları olarak, Milli Eğitim Bakanlığımızdan bu mağduriyetimizi telafi etmelerini istiyoruz.

Bu anlamda şubat atamalarında PDR’ye 3000 KONTENJAN talep ediyoruz.
Psikolojisi yerinden olan bir nesil için evvela bizlerin psikolojisi düzeltilmeli!