BIST 10.895
DOLAR 32,16
EURO 34,98
ALTIN 2.505,17
HABER /  POLİTİKA

Paşayı bekletmenin cezası

Her seçim döneminde 3 bakan görevden ayrılıyor. Bu üç bakanlıktaki değişimin nedeninin bir hikayesi var...

Abone ol

Her seçim döneminde üç bakanlık boşaltılır. Bunlar İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanlıkları. Bu uygulama Anayasa'nın 114. maddesine dayanıyor. Peki bu maddenin hikayesini biliyor musunuz?

Aktaralım;
Yıl 1959...
Türkiye'deki mevcut gelişmelere benzer bir siyasi ortam var. CHP bugün olduğu gibi 'iktidarın rejimi tehlikeye soktuğu' iddiasında. CHP lideri İsmet İnönü, her fırsatta Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti (DP) iktidarının ülkeyi krize soktuğunu savunuyor, üniversite hocaları da öğrencileriyle birlikte iktidar aleyhine yürüyüşler yapıyor.

İnönü, bir miting için Ankara'dan Kayseri'ye giderken bindiği tren Kayseri yakınlarındaki Himmetdede İstasyonu'nda bilinmeyen bir nedenle durur. Yaklaşık üç saatlik rötarın ardından hareket eden tren, 27 Mayıs 1960 darbesinin de önemli gerekçelerinden biri olarak sayılır.

Darbeyle birlikte yönetimi ele geçiren Türk Silahlı Kuvvetleri, 1961'de hazırlanan Anayasa'ya İsmet Paşa'ya yapılan bu girişime karşı ilginç bir hüküm koyar. Trenin durmasından dönemin ulaştırma bakanı sorumlu tutulduğu için bu görevde bulunan kişinin seçimlere üç ay kala görevlerini bırakmasına ilişkin bir madde hazırlanır. Daha sonra maddeye İçişleri ve Adalet bakanları da eklenir.

ÖMÜR BOYU EMEKLİLİK

Seçimlerde adaleti temin için konulan bu maddenin bir de vatandaşa çıkan faturası var. Bu bakanlık koltuklarına oturan geçici bakanlar "kıyak emekli" oluyor.

Yani şimdi Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlığına oturan üç geçici bakan ömür boyu "bakan emeklisi" olarak maaş alacak.

Dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan bu sistem değişir mi bilinmez ama o koltuklara oturanlara kıyak bir amorti vurduğu su götürmez gerçek...//