BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.436,11
HABER /  GÜNCEL

Paşam sizin istifa etmenizi istiyor!

Postmodern darbenin yapıldığı dönemde DYP’li vekillerin nasıl istifaya zorlandığı ve Psikolojik Harekât Dairesi’nin diğer faaliyetleri de ortaya çıktı.

Abone ol

DYP’li vekillerin 28 Şubat’ta istifaya zorlamasına ilişkin belgelerde “Paşamızın selamı var, mümkünse istifanızı istiyorlar demek yeterliydi” ifadeleri yer alıyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın, 28 Şubat ile ilgili soruşturmayı yürüten Ankara TMK’nın 10. Maddesi’yle Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne gönderdiği belgeler, postmodern darbenin yapıldığı dönemde DYP’li vekillerin nasıl istifaya zorlandığını ortaya koydu. Bu belgelerin, 28 Şubat sürecinde Başbakan Tansu Çiller’in askerî Başdanışmanı olan Kenan Deniz’in geçici bir süre Psikolojik Harekât Dairesi’ne başkanlık yaptığı dönemde hazırlandığı belirtiliyor.

“Genelkurmay Psikolojik Harekât Dairesi Faaliyetleri” adlı iki sayfalık belgede ilginç bilgiler yer aldı. Bu belgelere göre, Genelkurmay Başkanlığı Psikolojik Harekât Dairesi’nin beş şubesi var. Bu şubelerin dördü Ankara, Elazığ, Diyarbakır ve İstanbul’da bulunmakla birlikte beşincisinin yeri bilinmiyor. Söz konusu şubelerde görev yapan subayların sayısı ise 150 olarak ifade ediliyor.

İSTİFANIZI BEKLİYORUZ

Taraf Gazetesi'nde yer alan habere göre, Dairelerin faaliyetlerine ilişkin bilgilerin aktarıldığı kısımda DYP’li vekillerin istifaya zorlanmasıyla ilgili şu ifadeler yer alyor: “DYP milletvekillerinin partilerinden istifa etmesinin sağlanması ve Refahyol hükümetinin düşürülmesiydi. Bu konuda milletvekillerine ‘Paşamızın selamı var, mümkünse istifanızı istiyorlar demek yeterliydi.”

Şubeler bünyesindeki diğer faaliyetler şöyle sıralanıyor:

» RP aleyhinde bazı haberler hazırlayarak basına vermek ve yayınlanmasını sağlamak. Dairede hazırlanan 20’den fazla haber gazetelerde yayınladı.

» Çiller’in ‘şerefsiz onbaşı’ sözüne tepki olarak DYP Genel Merkezi önünde yapılan faaliyetlerin dairece hazırlandığı...

» Genelkurmay’a yakın olan gazetecilere RP’nin kapatılmasını destekler mahiyette ricada bulunuldu, bunlara konu ile ilgili kullanabilecekleri psikolojik harekât temaları verildi.

» Genelkurmay, son zamanlarda TSK aleyhinde irticai kesimden gelen yoğun eleştiri bazen de hakaretler nedeniyle son derece yıpranmış ve kızgın durumda söylenenlere göre yakında kontgerilla dedikleri hareketin psikolojik olanı ‘kontrhaber’ üretilmeye başlanacak. Özellikle İslami kesimi birbirine düşürecek haberler ve hareketlere ilk bahardan itibaren başlanabilecek. Ancak RP’nin kapatılması Genelkurmay’da bir zafer havası yaratacak rahatlama yaratabilir. Aksi takdirde ordunun sertleşeceği kesin görünüyor.

» RP ve çeşitli cemaatler için raporlar hazırlanıyor bu raporlar basına sızdırılıyor. Geçen yıl RP hakkında bir broşör hazırlanarak basına gönderildi.

» Bazı sivil devlet görevlilerinin yönlendirilmesi yapılıyor, Psikolojik Harekât Dairesi’nce önemli görülen konu ve kişiler hakkında kampanya kontrol formu hazırlanıyor. Şu anda RP’nin kapatılması için böyle bir plan uygulamada. Planda basına verilecek haberler, kaç mektubun kimlere yazılacağı ve hangi köşe yazarlarına tema verileceği ayrıntılı olarak yer almakta.

» Bütün günlük gazeteler ayrıntılı olarak inceleniyor, üzerinde gerekli çalışmalar yapılıyor. Gerekirse tehdit, gerekirse takdir kampanyaları başlatılıyor. Şu an Genelkurmay’a en yakın gazete olarak Sabah görünüyor. Fatih Çekirge ve Emin Çölaşan’ın yeri bambaşka. Sabahattin Önkibar’da yakın olarak biliniyor.”

DYP