BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,45
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yeni tarihimiz böyle mi olacak?

Tarihçi Mustafa Armağan son yazısında Nutuk'a atıfta bulundu ve Atatürk'ün Samsun'a kendi insiyatifiyle gitmediğini söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM / Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nınTarih kitaplarının gözden geçirileceğini açıklamasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclis'inde uzun tartışmalar yaşanmıştı. O tartışmaların üzerine AK Parti hükümetinin akil insan olarak seçtiği tarihçi Mustafa Armağan'ın sitesinde yayınladığı makale ise bu tartışmayı alevlendirecek cinsten gibi gözüküyor.

Mustafa Armağan yazısında Nutuk'un zor duruma düşürecek belgelerin varlığını iddia ediyor ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a kaçmadığını elindeki belgelere dayandırarak anlatıyor.

MUSTAFA ARMAĞAN'DAN YALAN İMASI

Belgeler devreye girince çok başka bir tarih çıkacak karşımıza. Emin olun. Devrimci Che Guevara bile gerçeği yalandan ayırmayı bilmiş, biz bilememişiz. Şöyle demiş:

Bir yalan, hangi amaç için söylenmiş olursa olsun, her zaman, en kötü gerçekten daha kötüdür.

Bu gelinen noktada ise merak edilen konu şu; Mustafa Kemal Atatürk'ün Vahdettin tarafından Samsun'a gönderildiği, Vahdettin'in hain olmadığı tarih kitaplarına girerse ne olacak?

İşte Armağan'ın makalesinin o kısımları…

Tarih 13 Mayıs 1919. Henüz İzmir işgal edilmemiş. İstanbul’dan yola çıkışına 3 gün varken M. Kemal Paşa, Harbiye Nezareti’nden 4 şey istemektedir.
1) 7 Mayıs’ta istediği karargâh mensuplarının üç aylık tahsisatlarının şimdiden ve buradan ödenmesi,
2) Müfettişlik görevi sırasında ortaya çıkabilecek olağanüstü masraflar için 6 Mayıs’ta para istenildiği halde henüz karar verilmemiştir. Karar verilip hesaplanarak kendisine bir miktar meblağ ödenmesi,
3) En az iki binek otomobil temini,
4) Kendisine verilecek tahsisat ile karargâhının “seferî karargâh” olarak kabul edilmesi hakkında ayın 12’sinde bir başvuruda bulunduğunu ama bu konunun da henüz işlemden geçmediğini, bir an önce geçirilmesi.
Ancak istekleri yerine getirildikten ve maiyetindekilerin paraları nakden ödendikten üç gün sonra yola çıkacağını söyleyen Mustafa Kemal Paşa’nın hâlâ İstanbul’dan kaçarak gittiğini tekrarlayanlar varsa denilecek bir şey yok.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...