BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Paşaların yolları Apo'da kesişti

Ergenekon ve Balyoz iddiaları kapsamında tutuklanan ya da gözaltına alınan emekli askerlerin yolları Abdullah Öcalan operasyonunda kesişti.

Abone ol

Ergenekon ve Balyoz iddiaları kapsamında tutuklanan ya da gözaltına alınan emekli askerlerin yolları Abdullah Öcalan operasyonunda kesişti.

Geçmişte TSK’nın en gözde komutanları arasından bulunan ve ‘’Yüzyılın operasyonu’’ Öcalan olayı ile yakından ilgilenen bu isimler, şimdi ‘’Ergenekon’’ ve ‘’Balyoz’’ ile gündeme oturdu. Son dalgada gözaltına alınan emekli Korgeneral Engin Alan da 1999’da bizzat yürüttüğü Öcalan’ın Kenya operasyonunda, Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yapmıştı. 

Ergenekon olayına adı karışan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Emekli Albay’lar Levent Göktaş ile Atilla Uğur’un yolları da görev yaptıkları dönemde teröristbaşı Öcalan ile kesişmişti. 

Bu isimler şöyle:

Hurşit TOLON (Emekli Orgeneral):   Korgeneral ve 15. Kolordu Komutanı olarak İmralı adası Tolon’a bağlıydı. Öcalan’ın yargılanması safhasında, İmralı’daki düzeni sağladı ve önlemleri denetledi. 30 Ağustos 2004’de Orgeneral rütbesinden ve 1'nci Ordu Komutanlığından emekli oldu. Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklandı, daha sonra tahliye edildi.

Engin ALAN (Emekli Korgeneral) :   Öcalan'ın Kenya'dan getirildiği 1999’da Tümgeneral rütbesiyle Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yaptı. MİT ve bordo berelilerin yürüttüğü Kenya operasyonunu yönetti. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanıyken 2005’de Korgeneral rütbesinden emekli oldu. 2 ve 8. Kolordu Komutanlıkları da yaptı.

Levent ERSÖZ (Emekli Tuğgeneral):   Öcalan'ın Kenya’da yakalandıktan sonra getirildiği İmralı adasında komutanlık yaptı.  2003’de Jandarma İstihbarat Başkanı oldu. Yasa dışı telefon dinlemeleri yaptırdığı iddiası ile gündeme geldi. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı.

Atilla UĞUR (Emekli Albay):   Öcalan'ı 1999’da İmralı adasında sorgulayan ekibin içinde yer aldı. Daha sonra Jandarma İstihbarat  Başkanlığında Teknik Takip Şube Müdürü oldu. Tuğgeneral Levent Ersöz’ün yardımcısıydı. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunuyor.

Levent GÖKTAŞ (Emekli Albay):   Öcalan'ı Kenya’dan getiren ekibin içinde, MİT mensupları ile birlikte yer aldı. Yüksek irtifa paraşütçüsü ve su altı komandosuydu. Kuzey Irak'ta da önemli operasyonlara katıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde kurulan Muharebe Arama Kurtarma Birliği Komutanlığı da yaptı.

Cemal TEMİZÖZ (Jandarma Albay): Yüzbaşı ve Binbaşı rütbesindeyken görev yaptığı Cizre’deki faili meçhul olaylarla ilgili iddialar konusunda, tutuklandı. 1999’da, Öcalan’ı İmralı adasında sorgulayan ekipte yer aldı. Kuzey Irak’da yakalanan Şemdin Sakık’ın sorgusuna da katıldı. Sakık ile Öcalan’ın ifadeleri arasındaki çelişkilerin değerlendirmesini yaptı. (Gazeteport)