BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.439,01
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

'Örümcek adam' artık gerçek oluyor

Eveeet! Sonunda Örümcek Adamın da sırrı çözüldü... Herkes bu çizgi film kahramanı gibi duvara tırmana bilecek... Nasıl mı? İşte yanıtı;

Abone ol

New York'taki Cornell Üniversitesi mühendisleri 'Spiderman'i (örümcek adam) gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Araştırmacıların ilham kaynağı ise; Florida'da yaşayan kaplumbağa böcekleri...

Bu böcekler ayaklarındaki salgı bezlerinden salgılanan yağ damlacıklarıyla yapraklara tırmanabilme ve yapışma özelliğine sahip. Bu özelliği eldiven ve ayakkabılara uygulayacak olan mühendisler, insanların bu salgı sayesinde cam tahta hatta tuğla gibi yüzeylere kolayca tırmanılabileceğini düşünüyor.

Biomoleküler Mühendisi Prof. Paul Steen böceklerden aldıkları salgıyı su ile birleştirerek, suyun çift taraflı yapıştırabilme özelliğinden yararlanacaklarını söyledi. Araştırmaların ilk denemesinde 6 toplu iğne başı büyüklüğünde salgıyla karışık su damlacığı kullanılarak 28 gram ağırlığında bir Prof. Steen, bu yöntemle 7.5 santimetrelik bir yüzeyle 126 kilo kaldırılabileceğini belirtti.

Bu böcekte umut var

FLORIDA'DA genellikle palmiye ağaçlarının üzerinde yaşayan  kaplumbağa böcekleri, ayaklarındaki salgı bezlerinden çıkan sıvıyla istedikleri yere yapışabiliyor. Her türlü ağaca ve yaprağa bu özellikleri sayesinde tırmanıp tutunabilen böcekleri yapıştıkları yerden almak ise bir hayli zor.