BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,71
ALTIN 2.398,02
HABER /  DÜNYA

İran Batı'ya meydan okumayacak

Batı'ya meydan okuyarak uranyum zenginleştiren İran, iki yeni tesisin inşası için düğmeye bastı.

Abone ol

Uranyum takasına yönelik müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine ülke içinde uranyum zenginleştirme işlemine başlayan İran yönetimi, Batı’ya meydan okuyan yeni bir adım daha attı.

Tahran, bu yıl içinde iki yeni uranyum tesisi inşa etmeye başlayacağını ve tesislerin, olası bir saldırıya karşı korunaklı olması amacıyla dağlık bölgelerin içinde kurulacağını bildirdi. Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, hükümetin, Kasım ayında sanayide kullanılmak üzere 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi kurma kararı aldığını anımsatarak, “Bunlardan ikisinin inşasına bu yıl içinde başlayabilmeyi umuyoruz. Bu tesislerde yeni santrifüjler kullanacağız” dedi. Salihi, UAEK’nın son raporunun ardından İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’ndan (NPT) çıkmayı düşündüğü yönündeki iddiaları ise reddetti. ABD ya da İsrail’in nükleer tesislere yönelik olası hava saldırısına da işaret eden Salihi, önlem olarak yeni tesislerin dağların arasında kurulacağını kaydetti. Uzmanlar, İran’ın yeni tesislerde daha kısa zamanda daha fazla uranyum zenginleştirebileceğine dikkat çektiler.  İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Ahani ise, İran’ın savaş başlatmak gibi bir niyeti olmadığını ancak saldırı halinde sert karşılık vereceklerini söyledi.

SALDIRIYA SERT KARŞILIK VERİRİZ

İran’ın silahlanma yatırımlarıyla ilgili bir soru üzerine, İran halkının barışçı olduğunu kaydeden Ahani, ülkesinin kendisine yönelik tehditler nedeniyle bu alana savunma amaçlı yatırım yaptığını belirtti. Ahani Hırvat Vecernji gazetesinden Batı’ya mesaj verirken, Tahran yönetiminin yabancı basın kuruluşlarına yönelik baskısı da artarak devam ediyor. Muhaliflerin gösterilerinin kanlı şekilde bastırılmasında aktif rol alan İran Polis Şefi İsmail Ahmedi, İngiliz yayın kuruluşu BBC ile Voice of America’nın, yaptıkları yayınlarla MI6 ve CIA’in ‘kolu’ gibi hareket ettiklerini öne sürerek, “Zamanı geldiğinde onların hesabını göreceğiz” tehdidinde bulundu. Ahmedi, BBC ya da VOA’ya haber geçen İranlıların ise ‘ajan’ olarak yargılanacağını belirtti.

İran’dan yeni füzesavar sistemi

Son aylarda geniş çaplı askeri hareketliliğe sahne olan Körfez’de sular hızla ısınıyor. ABD, İsrail ve Arap ülkelerinin ardından İran güçleri de bölgede gövde gösterisi yaptı. İran Deniz Kuvvetleri, tatbikatta yerli imkânlarla üretilen güdümlü füzesavar sistemlerini denedi. İranlı yetkililer, Jamaran adlı verilen yeni sistemin, İran donanması için büyük bir teknolojik atılım olduğunu, olası bir saldırıda önemli avantaj sağlayacağını belirttiler.