BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Balyoz fırtınası Türkiye'yi sarstı

Türkiye dün sabah saatlerinde Cumhuriyet tarihinde bir ilki yaşadı. Darbe planı kapsamında emekli paşalar gözaltında!

Abone ol

Türkiye dün sabah saatlerinde Cumhuriyet tarihinde bir ilki yaşadı. 'Balyoz Darbe Planı' iddiaları kapsamında eski Kuvvet Komutanları gözaltına alındı.

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan gözaltına alınmasıyla 2002'den bu yana görev yapan mevcut komutan hariç tüm 1. Ordu Komutanları gözaltına alınmış oldu. Daha önce de Ergenekon soruşturması kapsamında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon gözaltına alınmıştı.

PAŞALARIN ADRESLERİNE BASKIN

'Balyoz Darbe Planı' iddiasıyla ilgili dün İstanbul, Ankara ve İzmir'de çeşitli adreslere baskınlar düzenlendi. Operasyonlar kapsamında Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri

Apo´yu getiren komutan gözaltında

Ankara'daki operasyonda gözaltına alınan emekli Korgeneral Engin Alan, Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirildiği Kenya operasyonunu yönetmişti.

TSK VAKFI BAŞKANI

Emekli Korgeneral Engin Alan halen Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Başkanlığı görevini yürütüyor. Vakıf mütevelli heyetinde ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Ahmet Turmuş ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar yer alıyor.

Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ile planın altında imzası olduğu iddia edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile çok sayıda muvazzaf ve emekli asker gözaltına alındı. Sabah erken saatlerde başlayan operasyonlar Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşerken, gelişmeler üzerine Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ 3 günlük Mısır gezisini erteledi.

Bu gözaltılarla birlikte Türkiye'de ilk kez kuvvet komutanları gözaltına alınmış oldu. Daha önce Ergenekon soruşturması kapsamında eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur gözaltına alınmıştı.

BİRİ HARİÇ TÜMÜ GÖZALTINDA

Gözaltılar ve aramalarla birlikte ortaya çıkan çarpıcı bir detay daha var. Eski 1. Ordu Komutanları emekli Orgeneral Ergin Saygun ve emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın gözaltına alınmasıyla 2002'den bu yana görev yapan mevcut komutan hariç tüm 1. Ordu Komutanları gözaltına alınmış oldu. Daha önce de Ergenekon soruşturması kapsamında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon gözaltına alınmıştı.

1. Ordu'da darbe hazırlıklarıyla ilgili daha önce çeşitli iddialar gündeme gelmişti. Ergenekon davasının tutuklu sanığı Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay'ın günlüklerinde yer alan bir bilgiye göre; dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un Balbay'a "1. Ordu darbe hazırlıklarını tamamladı" şeklinde beyanda bulunduğu iddia edilmişti. Balbay'ın günlüklerinde geçtiği öne sürülen bu görüşme notları Ergenekon iddianamesine de girmişti.

GÖZALTINA ALINANLARIN TÜM LİSTESİ
HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

DÜN GECEDEN İTİBAREN NELER OLDU? - SAAT SAAT GELİŞMELER;

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, sağlık kontrolünün ardından emniyete getirildi.

Alınan bilgiye göre, Göztepe Cemil Topuzlu Caddesi üzerindeki evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alınan Süha Tanyeli, sağlık kontrolünün ardından emniyete ait sivil plakalı bir araçla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine getirildi.

Bu arada gözaltına alınanlar arasında bulunan emekli Tuğgeneral İzzet Ocak'ın da emniyete getirildiği, İzmir'de gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Baki Erdoğan'ın da İstanbul'a ulaştığı, sağlık kontrolünün ardından emniyete getirileceği öğrenildi.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan muvazzaf subayların ise İstanbul Merkez Komutanlığı'na gönderildiği, bu kişilerin burada yapılacak sorgulamalarının ardından İstanbul Adliyesi'ne çıkarılacağı öğrenildi.

Öte yandan, özel harekat polislerinin güvenlik amacıyla emniyet yerleşkesi içerisinde bulundukları gözlendi.

Bu arada, bazı avukatlar da emniyete gelerek soruşturma kapsamında gözaltına alınan müvekkilleriyle görüştü.

SAAT: 20:30 - ÇETİN DOĞAN SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

'Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin operasyonlarda gözaltına alınan eski Birinci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan, sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Alınan bilgiye göre, emniyete ait sivil plakalı bir araçla 4. Levent'teki lojmanından alınan Doğan, daha sonra Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Emekli Orgeneral Doğan, kontrolün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine getirildi.

GÜN BOYU NELER YAŞANDI? [PAGE]

SAAT: 20:04 - ENGİN ALAN GÖZALTINA ALINDI

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapmasında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü, emekli Korgeneral Engin Alan, Bursa'da polis tarafından gözaltına alındı. Emekli Korgeneral Engin Alan, İstanbul'da yürütülen soruşturma çerçevesinde Bursa Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Alan'ın, Bursa Emniyet Müdürlüğünde yapılacak işlemlerinin ardından ekiplerce İstanbul'a gönderileceği bildirildi.

SAAT: 19:55 - SÜHA TANYERİ DE GÖZALTINA ALINDI

''Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'' iddialarına ilişkin evinde arama yapılan eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli de gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Göztepe Cemil Topuzlu Caddesi üzerindeki evinde arama yapılan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, gözaltına alınarak emniyete götürülmek üzere yola çıkarıldı. Tanyeli'nin evinden alınanlar, çuvallar ve çantalarla araçlara yüklenirken, Tanyeli'nin arabasında da arama yapıldığı görüldü.

SAAT: 19:43 - İKİ GENERAL İSTANBUL EMNİYETİ'NDE

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar ile Emekli Orgeneral Çetin Doğan, İstanbul'a getirildi. İzmir'de gözaltına alınan ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından uçakla İstanbul'a getirilen Sancar ile Emekli Orgeneral Çetin Doğan, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülüyor.

SAAT: 17.10 - ZANLILAR ADLİ TIP KURUMU'NDA

Balyoz darbe planı soruşturmasıyla ilgili gözaltına alınan ve İstanbul'a getirilen zanlılardan bazıları Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Atatürk Havalimanı'ndan polisler eşliğinde Adli Tıp Kurumu'na getirilen iki zanlı, sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar, kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

SAAT: 16.47 - SANCAR'IN İŞLEMLERİ TAMAMLANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Balyoz" darbe planı iddiaları kapsamındaki operasyonda İzmir'de gözaltına alınan eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar, İstanbul'a götürülmek üzere Adnan Menderes Havalimanı'na getirildi. Soruşturmayı yürüten savcıların talimatı üzerine bugünkü gözaltılar kapsamında arandığı bildirilen Sancar, gittiği İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde yapılan işlemlerinin ardından, sivil bir minibüsle havalimanına götürüldü. Sancar'ın, Emniyet binasından çıkarken gülümsemesi dikkatlerden kaçmadı.

SAAT: 16.27 - DİKİCİ SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇTİ

Bursa'da, Balyoz darbe planı soruşturmasıyla ilgili gözaltına alınan emekli Albay Ahmet Metin Dikici, sağlık kontrolünden geçirildi. Dikici, soruları cevapsız bıraktı. İstanbul'a getirilen emekli Albay Ahmet Metin Dikici, Fatih Adliyesi'ne götürüldü. Sağlık kontrolünden geçirilen Dikici, adliye girişi ve çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapsız bıraktı. Ahmet Metin Dikici, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

SAAT: 16.11 - SANCAR HAVAALANINA GÖTÜRÜLDÜ

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, gözaltına alınan eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar, minibüsle hava limanına götürüldü. Soruşturmayı yürüten savcıların talimatı üzerine bugün yapılan gözaltılar kapsamında arandığı bildirilen eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar, geldiği İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde işlemlerinin tamamlanmasının ardından bir minibüse bindirilerek, İstanbul'a gönderilmek üzere Adnan Menderes Havalimanı'na götürüldü. Sancar'ın İzmir Emniyetinden çıkışı sırasında gazetecilerin görüntü almak istemesi nedeniyle izdiham yaşandı.

SAAT: 15.56 - ERDOĞAN'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşen gözaltılara ilgili olarak, ''Şu ana kadar 40'ı aşkın bir gözaltı söz konusu. Yargıya intikal etmiş bir olay. Yürütme burada sadece yargının talimatıyla, bu talimatı yerine getirme hususunda görevini ifa ediyor. Şu anda bunun akıbeti nedir ne değildir onu bilemiyorum. Ancak güvenlik güçleri bu teslimi yaptıktan sonra yargı değerlendirmesini yapacaktır'' dedi.

SAAT: 15.26 - BEŞİKTAŞ ADLİYESİ'NE BOMBA İHBARI

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne yönelik bombalı saldırı ihbarında bulunulduğu iddia edildi. Polis, adliye çevresinde güvenlik önlemlerini artırırken adliye çevresindeki bazı binalarda aramalar yapıldığı gözlendi. Ergenekon ve Balyoz soruşturmaların yürütüldüğü Beşiktaş'taki adliyede hareketli dakikalar yaşanıyor. Polis adliyenin etrafında güvenlik önlemlerini artırdı. İddiaya göre, adliyeye bombalı saldırı ihbarında bulunuldu. Emniyet ekipleri adliye yakınındaki binalara girerek aramalarda bulunuyor. Polis çevredeki vatandaşlar üzerinde kimlik kontrolü de yapıyor.

[PAGE]

SAAT: 15.04 - EMEKLİ KORAMİRAL SANCAR GÖZALTINDA

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar'ın gözaltına alındığı öğrenildi. Soruşturmayı yürüten savcıların talimatı üzerine bugün yapılan gözaltılar kapsamında arandığı bildirilen ismin, eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar olduğu, Sancar'ın İzmir Emniyet müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldiği bildirildi. Bugün İzmir'de emekli kıdemli albay Ü.Ö. ile ismi açıklanmayan emekli tuğgeneral daha önce gözaltına alınmıştı.2003 ile 2005 yılları arasında Güney Deniz Saha Komutanlığı görevinde bulunan Sancar, açukla İstanbul'a gönderilecek.

SAAT: 15.02 - FIRTINA İLE BİRLİKTE 7 KİŞİ İSTANBUL'A GÖNDERİLDİ

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 7 kişi İstanbul'a getirildi.Ankara Terörle Mücadele ekiplerince gözaltına alınan emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 7 kişiyi taşıyan tarifeli uçak, saat 14.35 sıralarında Sabiha Gökçen Havalimanına indi. Emekli Orgeneral Fırtına ve diğer 6 kişi, havalimanından polis araçlarıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğüne doğru yola çıkarıldı.

SAAT: 15.01 - İZMİR'DE BİR TUĞAMİRAL GÖZALTINDA

"Kafes" ve "Balyoz" darbe planlarıyla ilgili olarak, İzmir'de emekli bir tuğamiral de gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan şüpheli tuğamiral, uçakla İstanbul'a gönderildi. Bu arada emekli Koramiral Lütfi Sancar'ın da İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde olduğu öğrenildi.

SAAT: 14.28 - 48 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Balyoz soruşturmasıyla ilgili Türkiye genelinde muvazzaf ve emekli subayların da aralarında bulunduğu 48 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu illerde gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında eski kuvvet ve ordu komutanlarının da bulunduğu toplam 48 kişi gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan ve aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı orgeneral Orgeneral İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da bulunduğu kişiler İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getiriliyor.

SAAT: 14.08 - İZMİR'DE BİR ALBAY GÖZALTINDA

1. Ordu Komutanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen "Balyoz" ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen "Kafes" eylem planları kapsamında İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, emekli Kurmay Albay Ü.Ö.'yü gözaltına aldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülerek işlemleri tamamlanan Ü.Ö., daha sonra İzmir Adliyesi'ndeki adli tabipliğe sevk edilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından da İstanbul'a götürülmek üzere gizlice Adnan Menderes Havalimanı'na getirildi. Zanlı Ü.Ö.'nün, 13.30 uçağına bindirildiği belirtildi.

SAAT: 13.58 - SAYGUN, ÖRNEK, AKTAŞ GÖZALTINA ALINDI

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'da yapılan operasyonlarda, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ile emekli Albay Kubilay Aktaş'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda İstanbul polisinin yaptığı aramalar çerçevesinde gözaltına alınan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun ile 2 kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Beşiktaş'taki evinde yapılan aramaların ardından gözaltına alınan emekli Albay Kubilay Aktaş da, emniyete götürülmek üzere yola çıkarıldı.

SAAT: 13.56 - ÇETİN DOĞAN'IN VİLLASINDA ARAMA

''Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'' iddialarına ilişkin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın Bodrum'daki villasında arama yapılıyor. Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, emekli Orgeneral Doğan'ın Bodrum'un Yeniköy Mahallesi'ndeki 3 katlı villasında Bodrum Emniyet Müdürlüğü ekiplerince arama başlatıldı. Arama çalışmasına Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Turgay ve çok sayıda polis memurunun katıldığı görüldü. Arama çalışması sırasında villanın perdelerinin kapatıldığı gözlendi. Polis ekipleri, villanın çevresinde güvenlik tedbiri alarak, villaya giriş ve çıkışlara izin vermiyor.