BIST 10.479
DOLAR 32,28
EURO 35,04
ALTIN 2.475,05
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet yazarından gözaltı yorumu

Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya'dan gözaltı dalgasına çarpıcı yorum geldi. Darbelere karşı olduğunu belirten Çetinkaya bakın neler söyledi?

Abone ol

GAZETECİLER.COM Balçiçek Pamir’le Söz Sende’nin bugünkü konuğu Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya’ydı.

Çetinkaya bugünkü gözaltı dalgasını yorumladığı programda çarpıcı değerlendirmeler yaptı ve 45 yıllık meslek hayatında Türkiye’nin içinden geçtiği tüm darbe dönemlerine tanık olduğunu anlatarak şunları söyledi:

DARBELERE KARŞIYIM

“Bir gazeteci olarak tüm darbelerin içinde yaşadım. Tam da bu yüzden darbelere karşıyım. Yasaya aykırı birtakım şeyler yapıldıysa tabii ki ortaya çıkarılsın, darbe planları yapıldıysa tabii ki araştırılsın ama bu arada hukuk da çiğnenmesin.”

DARBEDEN MEDET UMANLAR VAR

Çetinkaya, Türkiye’de her kesimde darbeden medet uman insanlar bulunduğunu da sözlerine ekledi. Balçiçek Pamir’in “Sizin gazetenizde de var mı?” sorusuna “Her yerde var, her yerde!” şeklinde cevapladı ve ekledi: “Ben yıllardır “ne askeri ne de sivil vesayet” diyorum... Cumhuriyet’in temel ilkelerinin korunmasından, laik demokratik bir hukuk devletinden yanayım.”

YASAMA, YÜRÜTME VE YARGININ HESAPLAŞMASI

Pamir’in “Bu tablo bir iç hesaplaşmanın sonucu mu?” sorusuna da şöyle cevap verdi: “Kimine göne eski ile yeninin, kimine göre demokrasi isteyenlerle istemeyenlerin hesaplaşması. Bana göre ise yasama, yürütme ve yargının hesaplaşmasıdır. Bu kadar büyük kapsamda yapılan bir gözaltı dalgası hakkında kamuoyuna mutlaka açıklama yapılmalı. İnsanlar neyin neden olduğunu anlamalılar. Benim bunu öğrenmeye bir vatandaş olarak hakkım var.”

Çetinkaya, Balçiçek Pamir’in kendisine daha önceleri söylediği “Balbay içerde, Özden Örnek dışarıda” sözünü anımsatması üzerine eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek’in gözaltına alınmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “O sözlerimle, var olduğu iddia edilen günlükler olunca Balbay’ın içerde, Özden Örnek’in dışarıda olmasının çelişkili olduğunu ifade etmiştim. Neticede Mustafa bir Ankara gazetecisidir, eline gelenleri tabii ki yazacak.”