BIST 9.888
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.463,74
HABER /  DÜNYA

Paris alev alev yanıyor

Paris'in her yerinden alevler yükseliyor. 112 polis yaralandı. Nedeni ne?

Abone ol

Afrikalı gençlerin başlattığı şiddet olaylarında yaralanan polis sayısı 112'ye çıktı. Fransızları, '2005 isyanı tekrar mı ediyor?' endişesi sardı



Fransa'nın başkenti Paris'te 15 ve 16 yaşlarındaki Larami ile Muhsin adlı 2 göçmen gencin bindikleri motosikletle bir polis aracına çarparak ölmesi üzerine geçen pazar patlak veren şiddet olaylarında yaralanan polis sayısı 112'ye çıkarken, kuzey Afrika kökenli gençlerin yaşadığı bölgelerde meydana gelen olaylar sokaktaki Fransızları, "2005 varoş ayaklanması tekrar mı ediyor?" kaygısına sevk etti.



Polisle gençler arasında ilk olarak önceki gün Paris'e 20 kilometre uzaklıktaki Villies-Le-Bel kasabasında patlak veren çatışmalar civar varoşlara sıçradı ve ilk akşam 30, ikinci akşam 82 polis memuru yaralandı.

Yaralıların bir çoğunun av tüfeğiyle vurulduğu ve vücutlarının değişik yerlerine saçma isabet ettiği görüldü.



Yaralı polislerden 6'sının durumunun ağır olduğu bildirildi. 100 dolayında maskeli gencin saatlerce polise karşı saldırılarda bulunduğu dünkü çatışmalar ise gecenin geç saatlerine kadar sürdü.



Polis taş atan ve av tüfeğiyle ateş eden eylemcilere göz yaşartıcı bomba ve plastik mermiyle karşılık verdi. Polis ayrıca, eylemcileri belirlemek amacıyla boya tabancası kullandı.



Olaylar sırasında 63 araç ve aralarında 2 polis noktasının da bulunduğu 5 bina ateşe verildi. Durumun önceki geceden daha kötü olduğunu söyleyen polis yetkilileri, Paris'in güneyindeki Essone bölgesinde, yolcusuz bir otobüsle bir kamyonun yakıldığını kaydetti. 5 kişi gözaltına alındı. 15 ve 16 yaşlarındaki 2 gencin ölümünden polisi sorumlu tutan gençler, önceki gece 1 polis karakolu ve 4 binayı kundaklamıştı.

Çin ziyaretini tamamlayan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu sabah Elysee Sarayı'nda ilgili bakanlarla "kriz kabinesi" toplayacağını açıkladı. Sarkozy'nin Muhsin ve Larami'nin ailelerini de kabul edeceği söyleniyor.



Paris'te 2 yıl önce bir banliyöde çıkan ve ülke genelinde yayılan olaylarda, 50 binin üzerinde araç ateşe verilmiş, olayları yatıştırmakta güçlük çeken hükümet, valilere olağanüstü hal ilan etme yetkisi vermek zorunda kalmıştı.