BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,83
ALTIN 2.423,29
HABER /  GÜNCEL

Para karşılığı haberi kimler yapıyor?

Reklam niyetine yapılan ve bundan da para alan haberleri hangi medyada kimler alıyor?

Abone ol

Medya var olduğundan beri gazetecilik ahlakı ve etiği tartışılır. Gazeteci hediye almalı mıdır? Tatil niyetine gezilere katılmalı mıdır? Bu sorulara daha yanıt bulamadan literatüre yeni bir gazetecilik türü girdi: : Yani reklam niyetine yapılan ve para alınan haber. Zaman'dan Fikri Türkel  artık dünya literatürüne de giren bu gazetecilik türünü anlatıyor:

"İşin bir boyutu avanta ve ücret karşılığı haber, bir boyutu da gizli reklam sayılabilecek bir durum. Teknik tanımı ise “zakazukha”. Hayali bir mağazanın açılışıyla, haber değeri taşımayan bir şirkete övgüler dizme arasında fark var mıdır? Reklam bedeli, avanta veya ücret karşılığı haber arasındaki fark nedir?
2002 yılında başlatılan “Cash for Editorial” araştırmasından sonra habercilikte rüşveti ortadan kaldıracak bir endeks başlatılması da hedefleniyor. Türkiye’de bu araştırmanın sponsorluğunu Doğan Grubu üstleniyor. Ancak şimdiye kadar araştırma sonuçlarını ben hiçbir kaynakta bulamadım. Belki de, ilk 10 gazetenin çoğunun Doğan Grubu’nda olmasının bunda etkisi vardır. "