BIST 10.249
DOLAR 32,34
EURO 34,76
ALTIN 2.392,13
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Papazdan Esselamu Aleyküm şarkısı

Norveç'te bir papaz, Mevlana ve tasavvuf müziğinden esinlenerek 'Esselamu aleykum' isminde bir müzik parçası yaptı.

Abone ol

Norveç,  'Love, the Blues' (Esselamu Aleykum) adını verdiği albümü çıkaran Oslo Tøyen Kilisesi Papazı Carl Petter Opsahl'ı konuşuyor.

Norveç'te bir papaz, Mevlana ve tasavvuf müziğinden esinlenerek 'Esselamu aleykum' isminde bir müzik parçası yaptı. İyi bir klarnetçi olan Oslo Tøyen Kilisesi Papazı Carl Petter Opsahl'ın 'Love, the Blues' adını verdiği albümü üç CD'den oluşuyor. Papaz Carl Petter Opsahl albümün içeriğinin dini olduğunu söyleyerek, "Albüm sadece Hıristiyanlığa hitap etmiyor, İslam dinini de kapsıyor. Hatta CD'de bir eser 'Esselamu aleykum' adıyla yer alıyor" diye konuşuyor.

MEVLANA ÖĞRETİLERİNİ İNANCIN MERKEZİNE YERLEŞTİRMİŞTİR

Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi okuyan Papaz Opsahl, Türk tasavvuf müziğinden de etkilenmiş. Mevlana Celaleddin Rumi'nin eserlerinin dünyada en çok okunanlar arasında yer aldığını dile getiren Opsahl, "Rumi benim düşüncelerimi etkileyen önemli bir isimdir. O, öğretilerini inancın, ilmin ve sanatın merkezine taşır. Bazı radikal akımlar inanç meselesini dar açıdan ele alıyorken, Rumi bu meseleye daha geniş bir daireden yaklaşıyor. O kollarını herkese açıyor. Aynı zamanda Rumi, Hazreti İsa'dan da sıkça söz ediyor" şeklinde konuşuyor.

Müziğin kendisine insanlarla diyalog kurmak için Yaratıcı tarafından verilen bir armağan olduğunu kaydeden Papaz Opsahl, başlangıçta müziği daha çok kilise ve çeşitli kulüplerde yaptığını, ancak çıkardığı albüm ile müzikal düşüncesinin daha da geliştiğini ifade ediyor.

BUGÜN DİYALOG İNSANLAR ARASINDA KAÇINILMAZ BİR GERÇEKTİR

Kültürler arasında diyaloğun kaçınılmaz olduğunu dile getiren Carl Petter Opsahl, müziği ile buna katkı sunduğunu söylüyor. Norveç'te Türk girişimcilerin de destek verdiği 'En Verden i Diyalog' adlı derneğin diyalog adına çok önemli çalışmalar yaptığının altını çizen müzisyen Papaz, özellikle bu dernek aracılığıyla diyalog adına birçok şey öğrendiğini dile getiriyor.

Diyaloğun sadece imamlar ve papazlar arsında olmaması gerektiğine değinen Opsahl, "Kim olursak olalım fark etmez. Önemli olan bir birimizle saygı ve sevgi çerçevesi altında beraberce yaşayabilmektir. Benzer yanlarımızın olmasının yanında, farklı düşüncelere de sahip olabiliriz. Neticede hepimiz insanız" diye konuşuyor.

Albüm satışlarının iyi olduğunu ifade eden Opsahl, yabancıların yaptığı müziklere ilgi duyduğunu da sözlerine ekliyor.