BIST 10.308
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.403,62
HABER /  DÜNYA

Papaya Türkiye şikayeti

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos Türkiye'yi Papa'ya şikayet etti.

Abone ol

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, bugün Vatikan'da Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'la yaptığı görüşme sonrasında, Türkiye'yi eleştiren beyanatlar vermesiyle dikkati çekti.

Papadopulos, Papa'yla yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Kıbrıs sorunu Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişinden önce çözülmelidir. Bizim dileğimiz budur. Bunun aksi düşünülemez" dedi.

Türkiye'nin AB kriterlerini yeterince yerine getirmediği ileri süren Papadopulos, "Avrupa Birliği'nin uzlaşı temeline dayandığı hepimizin malumudur. AB'nin kuralları tüm üye ülkeler için geçerlidir. Bu ilkeleri kabul etmek, herkes için temel bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

Papadopulos, Ankara'yla üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi gibi bir düşünceye sahip olmadıklarını belirtmesinin ardından, Türkiye'yi hedef alan eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü:

"Türkiye, AB üyesi olabilmek için gerekli kriterleri yeterince yerine getirmiyor. Kıbrıs da dahil olmak üzere, hiç bir ülke Ankara'yla müzakereleri sona erdirmek istemiyor. Ancak adaya ilişkin sorunun hızla çözülmesini bekliyoruz."

Papadopulos, KKTC'deki Türk ordusunu "işgalci" diye nitelediği açıklamasında, "Vatikan ve Kıbrıs, adanın kuzey kesiminde Türk askerinin işgali altında bulunan, Hıristiyanlara ait ibadet mekanlarının tahrif ve talan edilmesini kınama konusunda hem fikirdirler" dedi.

Papadopulos, bir soru üzerine, 16. Benediktus'la yaptığı 20 dakikalık görüşme sırasında Papa'nın kasım sonunda Türkiye'ye yapacağı ziyaretin gündeme gelmediğini de belirtti.

Papa ile Papadopulos arasındaki görüşmenin ardından Vatikan Basın Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise görüşmede Kıbrıs meselesinin de ele alındığı belirtilmekle yetinildi.