BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Papa'dan namaz duyarlılığı! Programını değiştirdi!

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, olay Türkiye ziyaretinde, Ayasofya Müzesi’ne gidecekken, Sultanahmet Camisi ziyaretinin öğle namazına denk gelmesi nedeniyle programını değiştirdi.

Abone ol

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, İstanbul programına namaz ayarı yaptı.

Papa, önce Ayasofya Müzesi’ne gidecekken, Sultanahmet Camisi ziyaretinin öğle namazına denk gelmesi nedeniyle programını değiştirdi.

Sultanahmet ziyaretini öne alan Papa, camide dua etti ve namaza 15 dakika kala Ayasofya Müzesi’ne geçti. 30 ülkeden gazetecinin Hilton Oteli’ndeki basın merkezinden dünyaya aktardığı Papa’nın İstanbul gezisi şöyle gelişti:

PAPA İÇİN TRAFİK DURDURULDU

Papa Francesco, Atatürk Havalimanı’ndan Sahil Yolu’nu kullanarak Sultanahmet Camisi’ne hareket etti. Konvoyun geçişi sırasında trafik tamamen durduruldu, polis helikopteri de tepeden takibini sürdürdü. Sultanahmet Camisi ile Ayasofya Müzesi’ni içine alan kısım da güvenlik çemberine alındı. Bu bölüme görevliler ile akredite olmuş basın mensupları dışında hiç kimse alınmadı. Polis helikopterleri, Sultanahmet Meydanı’nda da havadan kontrollerini sürdürdü.

PAPA'NIN İSTANBUL ZİYARETİ-FOTO GALERİ

apa1.jpg 

İSTANBUL MÜFTÜSÜ PAPA'YA AYETLERİ ANLATTI

Papa Francesco’yu, Sultanahmet Camisi’nde İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, cami imamları Hasan Kara ve İshak Kızılarslan karşıladı. Yaran, Papa Francesco’ya avluda cami mimarisi, cami içinde de İslam dini ile ilgili bilgi verdi.

Caminin tarihini anlatan Yaran, cami içerisinde yazan bazı ayetlerin meallerini de okudu. Papa, camiye girmeden önce bir sandalyeye oturarak ayakkabılarını çıkardı. Camideki çinilerden de bahseden Yaran, “Bu çiniler İznik ve Kütahya’da üretilip zamanında oradan getirilmiş. Bu camide 21 binden fazla çini var. 50’den fazla kompozisyon var. Sütunlarda, başka yerlerde Kuran’dan ayetler var. En tepedeki ayet tam ortada, ‘semaları, gökleri ve yeri Allah tutuyor’ yani bir nevi kubbede gök gibi buranın seması. Oraya bu ayeti yazmışlar. Diğer ayette de ‘Allah göklerin ve yerin nurudur, ışığıdır’ şeklindedir” diye konuştu.

PAPA TÜRKİYE'YE BÖYLE GELDİ-FOTO GALERİ 

PAPA'DAN AYETE YORUM: ŞİİRSEL BİR PARÇA

Papa Francesco’ya caminin mihrabı konusunda da bilgi veren Yaran, mihrabın üzerinde de Kuran’dan ayetler olduğunu, bazı bölümlerde Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın anlatıldığını söyledi. Yaran, minberin bir ibadet mekânı olduğunu belirterek haftada bir gün cuma günleri kullanıldığını söyledi.

papa.20141130094950.jpg

Minberle ilgili olarak da Papa Francesco’yu bilgilendiren Yaran, Nahl Suresi’nin 90’ıncı ayetinin mealini okudu ve bu ayetin her cuma namazından sonra cemaate okunduğunu belirtti. Papa Francesco da bunun üzerine, ayette geçen cümleyi çok beğendiğini belirterek, “Bu çok güzel, şiirsel bir parça. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum” dedi.

papa2.jpg 

PAPA CAMİDE DUA ETTİ

Daha sonra Papa Francesco, İstanbul Müftüsü Yaran’a dua etmek istediğini söyledi. Yaran, bu sırada görüntü almaya çalışan gazetecileri, “Dua edenin önünde durulmaz” diyerek uyardı. Yaran ve Papa mihraba karşı dua ettiler. Dua süresince Papa’nın ellerinin bağlı olduğu görüldü. Yaran, duanın ardından “Allah kabul etsin” dedi. Yaran, ziyaret anısına Papa Francesco’ya lale motifli çini hediye ederken, Francesco da Yaran ve diğer yetkililere üzerinde resminin bulunduğu özel bastırılmış gümüş madalya verdi. Hediyenin, Francesco’nun 2’nci yıl resmi madalyası olduğu öğrenildi. Hediye çini için “Son derece güzel bir parça” diyen Papa’nın Sultanahmet Camii ziyareti 25 dakika sürdü. Yaran, camiden çıkanlara bir mesaj olan hadisin meali, “Çalışıp kazanan Allah’ın sevgili kuludur” cümlesini söyledi. Papa Francesco ve beraberindeki heyet, ardından araçlarıyla Ayasofya Müzesi’ne geçti. Saat 11.45’te başlayan ve öğle ezanı okunurken gerçekleşen Ayasofya Müzesi ziyareti 25 dakika sürdü.