BIST 10.693
DOLAR 32,22
EURO 34,95
ALTIN 2.425,18
HABER /  DÜNYA

Papa’dan zoraki ve dolaylı özür

Papa Amerika kıtasının Hıristiyanlaşması sırasında Kızılderililere yapılan için açık açık özür dilemeye yanaşmadı..

Abone ol

Papa16. Benedikt, Amerika’nın keşfiyle birlikte kıtada Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemde, yerli halkların haklarının çiğnenmesi olgusuyla karşı karşıya kaldığını kabul ederek, “Sömürgecilerin yerli halka yaptığı haksızlıklar ve sebebiyet verdiği acıları da unutamayız” dedi.

Alman Papa, bu haksızlıkların kıtadaki Hıristiyanlaştırma faaliyetlerine gölge düşürdüğünü görmemezlikten gelmediklerini de söyledi. Ancak 16. Benedikt, Amerika’nın keşfinden sonraki süreçte yerli halklara yapılan haksızlıklara rağmen, kıtanın Hıristiyanlaştırılmasının “Tanrı’nın lütfu” olarak görülmesi gerektiğini de ileri sürdü.

SOYKIRIM DEMEMESİ CHAVEZ'İ KZIDIRDI
Papa’nın, bugünkü konuşmasında, Latin Amerikalı kimi siyasi liderlerin aksine, Amerika’nın keşfinden sonra sömürgeciler ve misyonerler tarafından kıtadaki yerli halklara uygulanan zulmü ‘soykırım’ olarak nitelememesi de dikkati çekti.

Papa’nın bu sözleri, Kuzey ve Güney Amerika’nın yerli halkları Kızılderililerin soyundan gelen Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales başta olmak üzere, kıtadaki siyasi liderlerin eleştiri ve tepkilerini de beraberinde getirmişti.