BIST 9.916
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.432,66
HABER /  DÜNYA

Pakistan genel seçimlere gidiyor

Pakistan'da halk genel seçimler için yarın sandık başına gidiyor.

Abone ol

Ülkede ilk kez seçimle iş başına gelen bir hükümetin görev süresinin dolmasının ardından serbest seçim düzenleniyor.

Pakistan'da iktidar onlarca yıldır Butto ailesinin Halk Partisi ile Navaz Şerif'in Müslüman Ligi ve askeri cuntalar arasında el değiştiriyor. Bu seçimde ise eski kriket yıldızı İmran Khan'ın da siyasi tabloda önemli bir yer edinmesi bekleniyor.

Yaklaşık 86 milyon kayıtlı seçmenin katılabileceği oy verme işlemi Taliban'ın bombalı saldırı tehdidi altında gerçekleştirilecek. 342 sandalyeli parlamentonun belirleneceği seçimde 600 binden fazla güvenlik gücü görev yapacak.

Siyasetin yeni yüzü İmran Han, genelde sandığa gitmeyen gençler ve orta sınıf ile liberallerin oyunu almayı hedefliyor. Navaz Şerif favori görülüyor fakat tek başına iktidara yetecek oyu alması beklenmiyor.

Dün Lahor'da partililere hitap eden Navaz Şerif, "Ben başbakanken bölgenin Pakistan bölgenin lideriydi. Şimdi ise dibe vurdu. Yeniden bölgede ve dünyada bir numara olmak istiyor musunuz?" sözleriyle oy istedi. Şerif, genç insanlara da iş kurabilmeleri için kredi vereceklerini vaat etti. Hayat pahalılığına dikkat çeken Müşerref, Asıf Alı Zerdari hükümetinin ülkeyi mahvettiğini öne sürdü.

Son mitinginde platformdan düşerek yaralanan İmran Khan ise hastane odasından video konferansla halka seslendi. Khan, "Yeni bir Pakistan kurulana kadar Allah canımı almayacak." dedi. Mitinge katılanlar Khan'ı Pakistan için son şans olarak gördüklerini söyledi.