BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.393,24
HABER /  GÜNCEL

'Pakistan diplomatlarımızı taciz ediyor'

ABD Dışişleri Bakanlığı, Pakistan muhatap alınırken 2009'dan bu yana varsayılan ilkelerin kökünden değiştiği söyleniyor.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Pakistanlı yetkililerin yaptığı "engellemelerin" Amerikalı temsilcilerin çalışmalarını "önemli ölçüde aksattığı"nı açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında Pakistanlı yetkililerin "engelleme düzeyinin" 2011'de zirve noktasına çıktığı, Pakistan hükümetinin tavrının ABD'nin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e yönelik Pakistan topraklarındaki operasyonu ve NATO'nun düzenlediği hava saldırısında 24 Pakistanlı askerin ölmesi sonrasında değiştiği söyleniyor.

İlişkiler giderek kötüleşiyor

24 askerin öldüğü Kasım ayındaki saldırıdan sonra Pakistan ABD ile askeri işbirliğini sonlandırmıştı.

Muhabirler bu dönemin ilişkilerdeki değişimin başlangıcını ifade ettiğini belirtiyor.

Dışişleri Bakanlığı müfettişi tarafından hazırlanan raporda Pakistanlı yetkilerin ABD'lilere daha önce de müdahale ettikleri söyleniyor.

Ne var ki, sorunun daha sonra çok daha kötüleştiği söylenip, konunun Pakistan'da en üst düzeyde gündeme getirilmesi tavsiyesi dile getiriliyor.

Dışişleri Bakanlığı değerlendirmesinde "Pakistanlı yetkililerin engellemeleri ve tacizlerine yaygın bir şekilde rastlanıyor; bu engelleme operasyonların ve programların uygulanmasını aksatacak düzeye ulaştı" deniyor.

"Sistematik taciz"

Raporda, tacizlerin "planlı, kasıtlı ve sistematik" olduğu, vizelerin geciktirilmesi, inşaat ve yardım malzemelerinin sevkiyatının engellenmesi ve çalışanların izlenmesi şeklinde" tezahür ettiği söyleniyor.

Raporda ABD'li diplomatların diğer ülke diplomatları ile karşılaştırıldığında özellikle hedef seçildiği de söyleniyor.

"Diğer ülkelerin diplomatik misyonları da benzer uygulamalara maruz kalıyor ancak ABD'nin asıl hedef olduğu çok açık" deniliyor.

Rapor, ABD'nin Pakistan'ın İslamabad, Karaçi, Peşaver ve Lahore kentlerine yapılan inceleme gezilerini izliyor.

Raporda ABD'nin Bin Ladin'in evine yapılan baskının Pakistan hükümeti için çifte utanç kaynağı olduğu, operasyonun "Pakistan hükümetinin askeri hareketi tespit ya da engelleme konusundaki basiretsizliğini ve yeteneksizliğini" ortaya koyduğu" söyleniyor.

Raporda şu ifadeler de yer alıyor: "Geride kalan bir yıl içinde yaşananlar ABD-Pakistan ile ilişkilerini sarstı ve ABD'nin Pakistan'ı muhatap alırken 2009'dan beri taşıdığı varsayımları kökünden değiştirdi."