BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,45
ALTIN 2.487,76
HABER /  GÜNCEL

Özel aramadan çok özel bilgiler

Önceki gece başlayan aramalar gün boyu devam etti! Polis, "devlet sırrı" olduğu gerekçeyle içeriye alınmadı!

Abone ol

Özel Kuvvetler'e bağlı Se-ferberlik Bölge Başkanlığı'nda önceki gece başlayan ikinci arama, 28 saat sürdü.

Savcılar engellendiği için mühürlenen kozmik odaya giren ağır ceza hakimi, her şeyi tutanağa geçirdi. Bütün süreç kameraya kaydedildi. Aramaya bu sabahtan itibaren devam edilecek.

İLK ARAMADA NELER OLDU?

İlk aramada sadece iki subayın odalarında arama yapılmasına izin verildi. Askerî savcılar, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 125. maddesindeki "İçeriği devlet sırrı niteliğindeki belgelerin hâkim tarafından incelenmesine izin verilmesi yasal zorunluluk" hükmünü gerekçe göstererek sivil savcıların, 'kozmik oda' tabir edilen 'mühürlü evrak odası'na girmelerine müsaade etmedi. Bunun üzerine kararı veren hâkim Kadir Kayhan, gece yarısı olay yerine geldi. Bu kez de yeni bir karar gerektiği ileri sürüldü. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in araya girmesi üzerine Kayhan, gizli evrakların bulunduğu kozmik odayı mühürleyerek cumartesi sabah saat 05.46'da olay yerinden ayrıldı. Askerî savcıların arama yapılmasına izin vermediği kozmik oda krizi cumartesi akşamı aşıldı.

İKİNCİ ARAMADA KOZMİK ODADA TUTANAK TUTULDU

İkinci bir arama kararıyla saat 21.00'da karargâha gelen Hâkim Kadir Kayhan, kozmik büronun kapısındaki mührü açtı. 19 Aralık'ta gözaltına alınan Albay Erkan Y.B. ve Binbaşı İbrahim G.'nin görevleriyle ilgili dokümanları inceledi. Edinilen bilgiye göre Hâkim Kayhan'ın, kozmik bürodan belge almasına izin verilmedi. Bunun üzerine Kayhan, belgeler konusunda tutanak tuttu. Ayrıca bütün çalışmayı da kameraya aldı. Bu yüzden inceleme uzun sürdü. Aralıksız gece yarısına kadar devam eden ikinci gün çalışmaları saat 00.45'te sona erdi. Hâkim Kadir Kayhan ve savcıların aramaya bugün sabah devam edeceği öğrenildi.

DEVLET SIRRI

Aramalara polis alınmazken, buna gerekçe olarak ise kozmik odadaki belgelerin 'devlet sırrı' kapsamında bulunması gösteriliyor. Bu nedenle aramaları Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Kadir Kayhan'ın yürüttüğü belirtiliyor.

Hâkimin gizli belgeleri tek başına incelemesi, arama süresini de uzattı. Aramada şifreli bilgilerin açılarak tek tek tutanağa geçirildiği öğrenildi. Yapılan işlemler ve incelenen dokümanlar tutanağa geçirilirken, tüm çalışmaların kamera ile kayda alındığı belirtiliyor.

7 SUBAY 1 ER GÖZALTINA ALINMIŞTI

Özel Kuvvetler Komutan-lığı'na bağlı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda cuma günü yapılan ilk arama 10 saat sürmüştü. Arama sonucunda Seferlik Bölge Başkanı Albay Yusuf A. ile Arınç'ın evinin olduğu sokakta yakalanan Albay Erkan Y.B. ve Binbaşı İbrahim G.'nin de aralarında bulunduğu 7 subay ve bir er gözaltına alınmıştı.