BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

Özbek Bakan Ergin'e 'çocuk' dedi

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan vekili Kadir Özbek toplantı öncesi açıklamalar yaptı.

Abone ol

Kritik davalara bakan hakim ve savcıların görevden alınması için hazırlandığı iddia edilen liste, HSYK ile hükümeti bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Bakan Ergin'in tepki olarak HSYK toplantısını terketmesine Kadir Özbek'ten "gol atamadığı için küsüp giden, topu koltuğunun altına alıp 'ben eve gidiyorum, ben oynamıyorum' diyen çocuğun işine benzer." cevabı geldi.

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek toplantıya girmerden önce gazetecilere açıklama yaptı. 

Kadir Özbek, ''Kararnameyi görüşmeye devam edecek misiniz? Yoksa bakanı ve müsteşarı bekleyecek misiniz?'' sorusuna ise ''Onun için geldim, biraz da evde hazırlık yaptım, burada çalışmayı bekleyeceğiz'' yanıtını verdi.

SUÇ DUYURUSU SİNYALİ

Özbek, ''Adalet Bakanlığının işlemleriyle ilgili suç duyurusunda bulunacak mısınız?'' sorusunu ise ''Hukuki sonuçları olabilir, bunun hukuki sonuçları bizim tercihimiz midir, değil, çünkü buraya gelmiş gündemde yer almış bir kararnamenin soncunun bağlanması lazım. Sonucunun nasıl bağlanacağı, elbette hukuki birtakım kuralların işletilmesiyle söz konusu olabilir, değerlendireceğiz'' diye yanıtladı.

''BAZI HUKUKÇULAR TETİKÇİ GİBİ KULLANILIYOR'

Özbek, bir başka soru üzerine de şunları söyledi:

"Kamuoyunda hoş karşılanmayan birtakım sonuçları gördük, bunların değerlendirilmesi gerekirdi, bunlar niye oldu diye kurulun yapacağı bir şey var mı diye bir değerlendirmesi söz konusuydu, Erzurum'u yine birlikte yaşadık, bunları tekrar tekrar söylememize gerek yok. Bu kurulda konuşulmayacak, değerlendirilmeyecekse nerede konuşulacak. O zaman görüyorsunuz televizyonlarda, basının bir bölümünde geçmişte, kurulla, yargıyla hep sorun yaşamış bunu açıkça ifade edebilirim hepsinin dosyaları da buradadır, bakanlıktadır. Birtakım eski hukukçu arkadaşlarımız geçmişteki sıfatlarını da kullanarak sanki kurula karşı, yargıya karşı tetikçi gibi kullanılmaktadır. Bunları değerlendirmeyeceksek onlara da fırsat vermiş olacağız.''

''Adalet Bakanlığının taslak kararnameyi çekme yetkisi yok demiştiniz. Adalet Bakanlığı da 'tamamlanmadığı için taslak geri çekilebilir' demişti. Böyle bir durumda yetki kime ait'' sorusu üzerine de Özbek, şöyle konuştu:

ERGİN'İ MIZIKÇILIKLA SUÇLADI

"Tekrar ediyorum, kararname taslağı, kararname imzalandıktan sonra kararname adını alır. Daha önceki safhada taslaktır. Taslak, personel genel müdürlüğünce ki bu personel genel müdürlüğü teşkilat kanuna göre, HSYK'nın sekreteryasını yerine getirir. Onun tarafından kurula sunulmak üzere hazırlanan taslak artık kurulun gündemine aldıktan sonra kurulun malıdır, o gündemin bir maddesidir. Gündemden çıkarılması ancak kurulun vereceği kararla olur, yoksa basit bir tabirle topunu getirip kendisine pas verilmediği için veya gol atamadığı için küsüp giden, topu koltuğunun altına alıp 'ben eve gidiyorum, ben oynamıyorum' diyen çocuğun işine benzer.''