BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,07
ALTIN 2.475,50
HABER /  GÜNCEL

Özal'a suikast davası ertelendi

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a suikast davasının bugün görülmeye başlanan ilk duruşmasında Ankara 13. ağır ceza mahkemesi davayı 9 aralık'a erteledi.

Abone ol

İNTERNET HABER - 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı 17 Nisan 1993’te planlayarak zehirlemek suretiyle öldürdüğü iddiasıyla “Ergenekon” davası sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında hem erteleme kararı çıktı hem de Ahmet Özal'ın zorla mahkemeye getirilmesi kararlaştırıldı.

Ersöz'ün avukatı Turgut Özal'ı zehirlediği iddiasıyla Semra Özal'ın sanık olarak yargılanmasını talep etti. Mahkeme heyeti Ahmet Özal'ın da zorla tanık sıfatıyla getirilerek dinlenmesine karar vererek duruşmayı 9 Aralık tarihine erteledi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gereken dava 28 Şubat davasının devam etmesi nedeniyle ayrı bir heyet oluşturularak Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülmeye başlandı.

SEMRA ÖZAL DA YARGILANSIN

Duruşmaya Ersöz’ün avukatı Hulusi Coşkun’la Semra Özal’ın avukatı Hasan İşgüzar katıldı. Duruşmada söz alan Coşkun, "Madem gizli tanığın saçma sapan beyanları ciddiye alınıyor ve dava açılıyor o zaman biz de Sayın Semra Özal’ın yargılanmasını talep ediyoruz. Zira gizli tanığın beyanlarına göre şantaj yaparak zehirleten Levent Ersöz, zehirleyen ise Semra Özal’dır. Biz o zaman Semra Özal’ın da yargılanmasını talep ediyoruz. Zira iddianamade beyanlar atlanmıştır, iddianame eksik oluşturulmuştur" dedi.

ERSÖZ GELMEDİ AVUKATLAR VARDI

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "sağlık sorunlarını" gerekçe gösteren Ersöz ile iddianamede "müşteki" olarak yer alan Özal'ın eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal katılmadı. Duruşmada, Ersöz'ün avukatı Hulusi Coşkun ile Semra Özal'ın avukatları Hasan İşgüzar ve Hande Zeynep Dursun hazır bulundu.

SEMRA ÖZAL ZEHİRDEN BAHSETMEDİ

Mahkeme, tensip zaptıyla birlikte müştekilerden Semra Özal’ın talimatla ifadesinin alınmasına karar vermişti. Semra Özal’ın talimatla İstanbul’da alınan ifadesi dava dosyasına girdi. Semra Özal, ifadesinde, sanıklardan Levent Ersöz ve gizli tanık Selçuk’un ifadesinde geçen Savaş Korkmaz’ı ü tanımadığını belirterek, “Adı geçen kişileri tanımam. Eşimin ölümüyle ilgili şüphelendiğim kimse yoktur. Eşimin öldürüldüğü iddia edilmektedir. Eğer öldürülmüşse şikayetçiyim. Ancak hakkında dava açılan kişiyle ilgili bir bilgim yoktur” dedi. Semra Özal, soruşturma kapsamında ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporunda yer alan ifadesinde ise, “Ben eşimin zehirlenmeden dolayı öldüğünü düşünüyorum” demişti.

ADLİ TIP "YOK" DEMİŞTİ

Özal’ın ölümüyle ilgili 1993’ten bu yana devam eden tartışmaların ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, mezarın açılmasına karar vermişti. 2 Ekim 2012’de Özal’ın İstanbul’daki Anıt Mezarı açılmış, cenaze İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülmüştü. İncelemeler sonucu hazırlanan adli tıp raporunda, Özal’ın ölümünün zehirlenmeye bağlı olmadığı sonucuna ulaşılırken, gizli tanık Selçuk ve gizli tanık İlker Çınar’ın beyanları uyarınca Ergenekon davası sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında, önceden planlayarak zehirlemek suretiyle Özal’ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılmıştı. İddianamede, Ersöz’ün, Özal’ı öldürtmek için kimlerle birlikte plan yaptığı ise yer almamıştı.