BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Oy kullanmayana zamlı ceza

Referandumda oy kullanmayacaklara uygulanacak cezaya zam yapıldı.

Abone ol

22 Temmuz seçimlerinde Maliye Bakanlığı'nın belirlediği sınırın altında kaldığı için oy kullanmayanlara uygulanamayan 7.5 YTL'lik para cezası referandum için 17 YTL'ye çıkarıldı.

ONAY BEKLİYOR 

YSK,  bu cezanın uygulanıp uygulanamayacağını Maliye Bakanlığı'na sordu. Henüz YSK'ya yanıt vermeyen bakanlığın, tebliğdeki 8 YTL'lik alt sınırın üzerinde olduğundan dolayı cezayı onaylaması bekleniyor.

22 TEMMUZ'DA UYGULANMADI

YSK, 22 Temmuz seçiminden önce oy kullanmayanlara verilecek cezayı 7.5 YTL olarak saptadı. Ancak Maliye tebliğinde "8 YTL'nin altındaki para cezalarının, tahsilat için yapılacak masrafın bu rakamdan fazla tutması nedeniyle uygulanmayacağı" duyuruldu. YSK, bu hüküm nedeniyle 22 Temmuz'da 7.5 YTL'lik para cezasını uygulamadı. 

SEÇMEN SANDIĞA GİTMEYEBİLİR

YSK Başkanı Aydın, 4 Ekim'de Anadolu Ajansı'na, referanduma katılımın düşük olmasının meşruiyet sorunu yaratıp yaratmayacağı konusunda "Anayasa ve yasalarda seçmenlerin halkoylamasına katılımına ilişkin bir şart yok. Katılım yüzde 20 bile olsa, geçerli oyların yarısından bir fazlası sonuç için yeterli olur" dedi.

Aydın'ın sözleri "seçmen sandığa gitmeyebilir" şeklinde yorumlandı. Hatta ana muhalefet partisi CHP, referandumda sandığa gitmeme çağrısı yaptı.