BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.420,19
HABER /  DÜNYA

Korumadınız bari ağlayın

Srebrenitsa katliamına göz yuman Hollandalı askerler Bosna'daydı.

Abone ol

Bosna-Hersek'te korumakla görevli oldukları 8 bin Boşnak'ın Sırplar tarafından katledilmesine göz yuman Hollandalı askerler önceki gün soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'yı ziyaret etti.

1995'te bölgede görev yapan askerler, o dönemde barış gücünün merkezi olarak kullanılan eski fabrika binasına gelişlerinde, katledilen sivillerin anneleri ve eşlerinin tepkileriyle karşılandı. Katliamda kocasını kaybeden Sabra Kolenoviç, "Buraya geri geldiğiniz için kendinizden utanın!" diye bağırdı.

Bosna Anneleri Derneği Başkanı Münire Subasiç de askerlere Hollanda hükümetinin verdiği madalyaları hatırlattı: "Burada yaptıklarınız için gerçekten madalya aldınız mı? Anneler hâlâ çocuklarının kemiklerini arıyor. En azından birini bile kurtarmaya çalışmadınız mı?" tepkiler üzerine gözyaşlarına boğulan askerler ise "Bizim de hayatımız tehlike altındaydı. Elimizden geleni yaptık." sözleriyle kendilerini savunmaya çalıştı.

O zamanki çaresizliği yeniden hissettiğini gözyaşları içinde itiraf eden Monique Bergman ise, "Öfke ve soruları bekliyordum. Onlara sorularını yöneltmeleri için bir şans vermek istedim. Senelerdir zihinsel sorunlar yaşıyorum." diyerek üzüntüsünü ifade etti.