BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomatik vitesli araçlar yaygınlaşıyor

Genelde kadınların tercihi olan otomatil şanzımanlı otomobilleri artık erkekler de sıklıkta tercih ediyor.

Abone ol

TRAFİKTEN BUNALANLAR VİTES DEĞİŞTİRMEK İSTEMİYOR

Türk otomobil müşterilerinin tercihlerinde otomotik şanzımana sahip modeller giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle 'göreceli olarak' düşük motor hacmine sahip modellerde dizel ve otomatik şanzıman özellikleri de bir araya getirildiğinde talep düzeyi daha da yükseliyor. Piyasada otomobil satışları içinde otomatik vitesli modellerin aldığı pay yüzde 38 gibi yüksek bir orana ulaştı. Yani piyasada satılan her 100 otomobilden 38'i otomatik şanzımana sahip modellerden oluştu. Bu gidişle önümüzdeki 3-4 yıl içinde satılan her iki otomobilden birinin otomotik vitesli olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu yılın ilk 4 ayında yüzde geçen yılın aynı dönemine göre 19.7 artışla 171 bin adet otomobil satıldı. Piyasada, yüzde 28 artış yakalayan otomatik şanzımanlı otomobiller ise 64 bin adede ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 35.1 olan pazar payı da yüzde 37.6'ya yükseldi. 32 bin 582 adetle en fazla otomatik şanzımanlı satışı C segmentinde gerçekleşti. Bu sınıfta satılan otomobillerin yüzde 38'ini otomatik şanzımanlı.

ZENGİNLERİN İLK TERCİHİ

Bazı segmentlerde satılan otomobillerin tamamı otomatik şanzımanlılardan oluşuyor. En lüks otomobillerin yer aldığı F segmentinde satılan 762 otomobilin tamamı da otomatik. Bir alt segment olan E de benzer bir görünümde. Bu sınıfta da satılan 3 bin 886 otomobilin yüzde 99.9'u otomatik şanzımanlı modellerden oluştu.

ARTIK SADECE KADIN İŞİ DEĞİL

Manuele göre daha yüksek fiyatlara satışmalarına rağmen talep artmasındaki en önemli etken sürücüye sağladığı konfor. Özellikle İstanbul gibi çok yoğun trafik yaşanan şehirlerde sürücüyü debriyaja basıp vites değiştirme derdinden kurtarıyor. 2008 yılına kadar Türkiye'deki sürücülerin uzak durduğu otomatik vitesli otomobillerin müşterileri de artık sadece kadın sürücüler değil. 'Otomotik vites kadın işi' diye düşünen birçok erkek sürücü de artık bu tip otomobilleri tercih ediyor.

BİR HAFTADA 6 YENİ MODEL

- Lancia'nın mini şehir otomobili Ypsilon tamamen yenilenerek, Tofaş çatısı altındaki Lancia Türkiye tarafından Türkiye'de satışa sunuldu. 3 kapılı görünümlü bir 5 kapılı küçük hatchback olan yeni Lancia Ypsilon, ikisi benzinli, biri dizel olmak üzere 3 farklı motor seçeneğine sahip. Fiyatı 32 bin 300 TL.

- Fiat'ın efsanevi 500 ailesinin 5 kapılı yeni üyesi 500L için 14 Haziran'a kadar ön satış gerçekleştirilecek. Fiat 500L'nin Pop, Popstar ve Rockstar versiyonları bulunurken, lansmana özel sunulan sınırlı sayıdaki 'Opening Edition' versiyonunda, 4 bin TL değerindeki 'Tanışma Paketi' ücretsiz olarak sunuluyor.

-150 beygir gücünde 2.0 litrelik Boxer ve 240 beygir gücüne sahip Turbo Boxer motor seçenekleri ile sportif sürüş zevkini SUV özellikleriyle birleştiren yeni Subaru Forester 94 bin 949 TL'den başlayan anahtar teslim fiyatı ile satışa çıktı. Forester, büyüyen boyutları, yeni güçlü motoru, artan arazi kabiliyeti, konfor ve güvenlik özellikleriyle ideal SUV karakterine büründü. Yeni Forester yüzde 11 daha düşük yakıt tüketimine sahip.

-Hyundai'ninTürkiye'de üretilen i20 modeli ile ve küçük sedan segmentindeki Accent Blue modeli, yeni donanımlara kavuştu. i20, daha fazla donanım ve daha estetik özelliklerle donatıldı. Görünümünde yeniliklerin uygulandığı, yeni 1.4 litre benzinli motor seçeneğinin sunulduğu Accent Blue'da da donanım seçenekleri iyileştirildi. i20, 30 bin 400 TL'den, Accent Blue ise 38 bin 400 TL'den başlıyor.

- Citroen C3 Picasso, yenilenen yüzüyle Türkiye yollarına çıktı. C3 Picasso otomatik vites donanımını 1.6 litrelik dizel motor ile bir araya getiriyor. C3 Picasso, 45 bin 800 TL'den başlıyor.

-Volkswagen Scirocco'nun, 80'li yıllara damgasını vurmuş efsanevi versiyonu GTS, yeni versiyonuyla satışa sunuldu. GTS, motor kaputundan başlayan ve tavan üzerinden akarak bagaj kapağı üzerinde son bulan yarış şeritleriyle dikkat çekiyor. 160 PS'lik azami beygir gücüne sahip 1.4 lt TSI benzinli motora ve 7 ileri DSG şanzımana sahip Scirocco GTS, 34 bin 900 Euro. Bu arada Scirocco modellerine özel kur kampanyasıyla 1 Euro 2.09 TL'ye sabitlendi.

-Peugeot 308'in yeni görünümü gün yüzüne çıktı. Yeni Peugeot 308, kompakt boyutları (uzunluk 4.25 m ve yükseklik 1.46 m), geniş oturma alanı ve özellikle geniş bagajı ile C segmentinin özelliklerini ortaya koyuyor. Yeni Peugeot 308, eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarı'nda dünya prömiyerinde tanıtılacak ve Avrupa'da bu yılın sonbahar aylarından itibaren satışa sunulacak.

Kaynak: Belma Toprak/Star