BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.436,24
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSYM tek sınavdan şikayetçi

Başkan Yarımağan: Tek bir sınavla yerleştirme yapan bizden başka bir ülke yok.

Abone ol

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, aşağı yukarı tüm ülkelerde testin yanı sıra açık uçlu sorular da yöneltildiğini belirterek, sınav sisteminden şikayetlerin azaltılması için açık uçlu sorular da yöneltmek gerektiğini, ancak bunun yapılabilmesi için sınava giren aday sayısının önemli ölçüde azaltılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

”SINAV YAPMAYAN ÜLKE YOK”

Yarımağan, şunları söyledi: ”Burada şunu gördüm: Sınav yapmayan ülke yok ama bizim gibi her yere tek bir sınavla alan başka ülke de yok. Diğer ülkelerde sınavsız girilen yerler de oluyor. Sınavı merkezi yapan var, yerel yapan var, sınavın yanı sıra mülakat yapan var. Aşağı yukarı tüm ülkelerde testin yanı sıra bir de açık uçlu sorular soruyorlar. Bu uygulamaya en geç ABD başladı, onlar da öğrencilere bir paragraflık bir metin yazdırıyor. Diğer bazı ülkeler ise neredeyse sınavın tamamını açık uçlu sorulardan yapıyorlar ve merkezi olarak değerlendiriyorlar. Sadece test usulü sınav yapan ve tüm yükseköğretim programlarına tek bir sınavla yerleştiren bizden başka bir ülke yok. Bizim bu sınav sisteminden şikayetleri azaltmamız için test dışında da sınav yapmamız lazım.”

”RADİKAL DEĞİŞİKLİK OLMAZ”

Yarımağan, Türkiye’de üniversite sınavına 1.5 milyon civarında aday girdiği sürece sınav sisteminde radikal bir değişiklik yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Yarımağan, sınava giren sayısının azalması için de meslek lisesi mezunlarının üniversiteye yönelmek yerine iş hayatına atılması gerektiğini kaydetti.

”ÜNİVERSİTEYE GİTME ORANI TÜRKİYE’DE YÜZDE 20”

Özellikle Batılı ülkelerde üniversiteye gitme oranının çağ nüfusunun yüzde 50’si olarak hedeflendiğini, hatta Türkiye’nin bulunduğu bölge ülkelerinin de bunu amaçladığını belirten Yarımağan, birçok ülkede bu oranın yüzde 40’lara ulaştığını kaydetti. Türkiye’de ise bu oranın yüzde 20 olduğunu söyleyen Yarımağan, ”Son 5 yılın verilerine göre bizde liseyi bitirenlerin oranı yüzde 40” diye konuştu.

Türkiye’de öncelikle liseyi okuyan nüfusun artırılması gerektiğini ifade eden Yarımağan, üniversiteye gidenlerin oranının yüzde 50’ye yükselebilmesi için liseyi bitirenlerin oranının yüzde 60-70’lere ulaşması gerektiğini belirtti.