BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.442,65
HABER /  DÜNYA

Sen önce Cezayir soykırımını tanı

Fransa’nın “Ermeni soykırımı” iddialarını tanımadaki ısrarı, Cezayir’de büyük tepki yarattı.

Abone ol

Fransa’nın Türkiye’nin “Ermeni soykırımı”nı tanımasındaki ısrarı Cezayir’de büyük tepki yarattı. Fransa’nın “Cezayir soykırımı”nı tarihçilere havale ederek tanımayı reddettiği ve çifte standart uyguladığı vurgulanıyor. Cezayir basını, Fransa’yı tarihi çarptırmakla suçlarken eskiden 100 bin olarak verilen Ermeni kurbanların sayısının 1.5 milyona çıkarıldığına dikkat çekti.

Cezayir’de Fransızca yayınlanan L’Expression gazetesi, Cezayir’deki katliamları soykırım olarak tanımayı
reddeden Fransa’yı çifte standart uygulamakla suçladı.

CHİRAC, KRALDAN KRALÇI

L’Expression gazetesi, Tarık Ramzi imzalı yazısında Jacques Chirac’ın Türkiye’nin “Ermeni soykırımı”nı tanınmasını isterken aynı hakkı Cezayir’e vermeyi reddettiğini belirtti. Chirac’ın Ermenistan ziyareti sırasında Türkiye’nin “soykırım”ı tanımasını AB üyeliği için kriter haline getirdiğine dikkat çekilen yazıda, Chirac’ın “kraldan kralçı” gibi davrandığını, Brüksel’in böyle bir koşulu öne sürmediğini kaydetti.

ÇAĞRIYI FRANSA’YA YAPSIN

Oysa Chirac’ın gönüllü olarak askerlik yaptığı Cezayir’de sömürgeci Fransa tarafından 132 yıllık işgal sırasında işlenen suçların tanınmadığına işaret edilen yazıda Chirac’ın Türkiye’den “yanlışları”nı kabul ederek büyük bir ülke olduğunu göstermesini isterken aynı çağrı Fransa’ya yapmadığının altını çizdi.

Türkiye’ye yöneltilen suçlamalarda rakamların çarptırıldığını, manipülasyon yapıldığını belirten gazete “Kısa bir süre öncesine kadar kurbanların sayısı
100,000 idi. Şimdi ise bu rakam 1,500,000’e kadar şişirildi” ifadesini kullandı. Cezayirli gazete, Chirac’ın tarihi yeniden yazarak çifte standart uyguladığını
belirterek “Sanki, Türkiye için geçerli olan, Fransa için geçerli değilmiş” diye yazdı.

(ANKA)