BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Ortaylı'dan tarih bilgisi itirafı

Prof. Dr. Ortaylı, Osmanlı mazisine ilişkin, "Onu iyi öğrenmedik. Bilgimiz hata ve kara deliklerle dolu" diye konuştu

Abone ol

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Türklerin Osmanlı mirasına yeni bir bakışla sahip çıktıkları yorumunda bulundu.

Ramazanda 100 müzisyen, akrobat ve oyuncunun, bir zamanlar sultanların yaşadığı Topkapı Sarayı yakınında Osmanlı tarzı bir tiyatro oynadıklarını, İstanbul havaalanında bir Osmanlı şiiri sergisi açıldığını ve Osmanlı mutfağının revaçta olduğunu belirten ajans, Osmanlı devrinin bugünün Türkiyesinde yeni bir bakışla hatırlanmaya başlamış bulunduğunu kaydetti.

Ajansın yorumunda, "Türkiye'nin artık kendisini Batının küçük ortağı olarak görmediği, büyük bölge gücü olduğu" görüşü dile getirilirken, "Türk müteşebbisleri ve diplomatları Irak, İran, Suriye ve bir zamanlar Osmanlı toprağı olan ülkelere uzanıyorlar" ifadesi kullanıldı.

Yorumda, "Osmanlı İmparatorluğu: 1700-1922" kitabının yazarı Donald Quataert'ın, "Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye için nedir? Esas fikir mücadelesi burada verilmekte. 100 yıldır bu gelgit sürmekte" şeklindeki sözlerine de yer verildi.

Osmanlı devletinin azınlık dinlerine geniş imkan tanıdığı kaydedilen yorumda, padişahların her dine hoşgörülü yaklaştığı belirtildi ve dün Trabzon-Maçka'daki Sümela Manastırı'nda Fener Rum Patriği Bartholomeos'un 88 yıl sonra ilk ayini yönettiği hatırlatıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Mayısta Yunanistan'a yaptığı resmi ziyaret sırasında Bartholomeos'un ekümenik sıfatının resmen Türk hükümetince tanınıp tanınmayacağının sorulduğu hatırlatılan yorumda, Erdoğan'ın bu soruyu yanıtlarken, "Ecdadımızı rahatsız etmeyen husus bizi de rahatsız etmez" dediği aktarıldı.

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu'nun "Osmanlı tarihi menfi yönleriyle anlatıldı. Bizler şimdi bu dengesizliği, tarihi düzeltmeye çalışıyoruz" dediği kaydedilen yorumda, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü tarih uzmanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Osmanlı mazisine ilişkin ifadelerine de yer verildi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun bazı azınlık grupları dışındaki Türk halkının temel kimliği olduğunu belirten Ortaylı, Türklerin bu dönemi ciddiyetle incelemekte olduklarını, tam anlamanın uzun zaman alacağını kaydetti. 

Prof. Dr. Ortaylı, "Onu iyi öğrenmedik. Bilgimiz hata ve kara deliklerle dolu" diye konuştu.