BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  DÜNYA

Esad'ı eleştirdi, 80 yaşına hapiste girdi

Suriye'deki hükümeti eleştirdiği için 3 yıl hapis cezasına çarptırılan muhalif avukat Haytam El Melih, 80 yaşına hapishanede girdi.

Abone ol

Suriye'nin tanınmış avukatlarından Haytam El Melih, katıldığı bir televizyon programında hükümet alyehinde konuştuğu için 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

El Melih 15 Ağustos'ta hapishanede 80 yaşında girdi.

Suriye'nin tanınmış avukatlarından olan El Melih, 4 Temmuz 2010'da, askeri mahkeme tarafından "milli hassasiyetleri hedef almak ve yanlış bilgiler yayarak halkın maneviyatını zayılatmak" suçlarından 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

HAPİS GETİREN SÖZLERİ NELERDİ?

Ceza El Melih'in Barada TV'de yayınlanan bir telefon röportajındaki hükümeti eleştiren sözleri nedeniyle verildi. El Melih röportajda, Suriye hükümetinin yolsuzluklarını eleştirmiş, olağanüstü hal yasalarının iptalini talep etmiş ve Baas Partisi'nin kontrolü ele almasından bu yana kaybolan yüzlerce kişinin hesabının verilmesini istemişti.

El Melih daha önce de 1980-87 arasında Suriyeli Avukatlar Özgürlük ve İnsan Hakları Komitesi'ndeki çalışmaları nedeniyle hapis cezası almıştı. 2001'de kurmaya çalıştığı İnsan Hakları Derneği Suriye hükümetinden onay almadı. 2006'da Hollanda hükümetinden aldığı insan hakları ödülünü teslim alması için Hollanda'ya gitmesine izin verilmedi.

UMARIZ RAMAZAN'DA SERBEST BIRAKIR

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Beşar Esad'a avukat El Melih'i Ramazan ayında serbest bırakma çağrısı yapıyor. Örgüt, El Melih'in cezasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu ve muhalif avukatın ilerleyen yaşının sağlığını da olumsuz etkilediğini belirtti.

El Melih'in oğlu ise babasının hapishane yemekelerinden enfeksiyon kaptığını, son yapılan testlere göre iltihaplı bir hastalık geçirdiğini söyledi.