BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.406,54
HABER /  GÜNCEL

Orta Doğu'da iki devletli çözüme Uzay Yolu modeli

Uzay Yolu dizisinin Mr Spock karakteri olarak bilinen Leonard Nimoy, bir sivil toplum kuruluşunun internet sitesinde yayımlanan açık mektubunda, iki devletli çözüme olan desteğini diziden örneklerle anlattı.

Abone ol

Ünlü bilimkurgu dizisi Uzay Yolu'nun baş karakterlerinden Mr.Spock olarak bilinen Amerikalı Yahudi aktör Leonard Nimoy, İsrail Filistin sorunu konusunda görüşlerini dile getiren ünlülere katıldı.

Nimoy, İsrailli "Barış Şimdi" hareketinden doğan "Barış Şimdi için çalışan Amerikalılar" adlı sivil toplum kuruluşunun internet sitesinde yayımlanan açık mektubunda, iki devletli çözüme olan desteğini anlattı.

Leonard Nimoy, mektubunda bunu "Yahudi devleti olarak güvenli ve demokratik bir İsrail'in yanında bağımsız bir Filistin devleti" sözleriyle tanımlıyor.

80 yaşındaki aktör iki devletli çözümün "bölgede hem İsrail hem de Filistin halkı için hala kritik olduğuna" dikkat çekiyor.

Emekli olduktan sonra kendisini hayır işlerine adayan ünlü oyuncu, görüşlerini altmışlı yıllara damgasını vuran Uzay Yolu dizisine ve dizideki hayali dev uzay gemisi Enterprise'ta yaşanan olaylara atıfta bulunarak açıkladı.

Nimoy mektubunda dizinin ırkçılığı konu alan ve "Bu son savaş alanın olsun" adlı klasikleşmiş bölümüyle Orta Doğu sorunu arasındaki benzerliği şu sözlerle kuruyor:

"Dizide yarısı siyah yarısı beyaz iki uzaylı, binlerce yıldır savaşan iki halktan geriye kalan son canlıladır. Enterprise mürettebatı bu iki öfkeli adamı ayırt etmekte zorlanır. Ama bu iki karakter, birbirlerinde farklı olanı çok açık şekilde görmektedir: birinin sağ tarafı beyazdır, diğerininki siyah. Ve iki halkın birbirine yaptığı zulüm yüzünden ölenlerin anısına ölene kadar savaşmaya da hazırdırlar."

Nimoy bu öykünün hayali olduğunu ve bunu anlatırken amacının İsraillilerle Filistinlileri bölen gerçek sorunları küçümsemek olmadığını vurguluyor.

"Tek istediğim birbirini suçlama zamanının geçtiğine dikkat çekmek" diyen ünlü oyuncu, mektubunu "diğer tüm önceliklerin ötesinde birbirini suçlamak kendini kandırmak olur. Mitler, insanı yanıltabilir. İşte yanıltıcı durumlardan kaçınabilmek ve bir uzlaşma yolu arayabilmek için her iki tarafın da yardımımıza ihtiyacı var." sözleriyle tamamlıyor.

Nimoy ayrıca hem İsrail hem de Filistinlilerin hak iddia ettikleri Kudüs'ün bölünmesinden yana olduğunu belirtiyor ve aralarında İsrail gizli servisi Mossad'ın eski başkanları da olan 50 ünlü İsraillinin iki devletli çözüme destek verdiklerini vurguluyor.

Leonard Nimoy ayrıca şiddetten, tarafların ortak çıkarları olan güvenlik ve refaha odaklanan bir tutuma geçilebilmesi için Amerika'nın güçlü liderliğine ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Waters da destek verdi

Efsanevi rock müzik grubu Pink Floyd'un gitaristi İngiliz müzisyen Roger Waters da Pazar günü Observer gazetesinde yayımlanan makalesinde müzik dünyasını Filistinlilere destek vermeye çağırmış ve insanlık dışı diye nitelediği duvara karşı çıkmaya çağırmıştı.

Makalesinde 1980 yılında yazdığı "Another Brick in the Wall Part 2" şarkısını hatırlatan Waters, İsrail ile Filistin arasındaki duvarı gördüğünde bir yabancı olarak hissettiklerini yazarken "Bir yabancıya böyle hissettiren duvarın, Filistinliler için ne anlama geldiğini tahmin edin" demişti.

Bir kaç gün önce de Amerikalı 78 yaşındaki müzisyen, prodüktör Quincy Jones da geliri Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da eğitim projelerine harcanacak bir parça hazırlığında olduğunu duyurmuştu.

Jones'un "Tomorrow" adlı ünlü şarkısı, Arap yıldızlar tarafından Arapça seslendirilecek.

1967 sınırları

ABD başkanı Barack Obama, Mayıs ayı ortalarında Orta Doğu politikalarını açıkladığı konuşmasında, 'yaşayabilir bir Filistin ve güvenli bir İsrail' için 1967 öncesi sınırların temel alınması gerektiğini söylemişti.

Başkan Obama, güvenli ve kabul edilmiş sınırların önemine vurgu yaparak üzerinde ortaklaşa anlaşılmış toprak takasının gerekebileceğini ifade etmişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise 1967 sınır hattının savunulamayacağı yorumunu yapmış, bu sınırlara dönülmesinin Yahudi yerleşimlerini İsrail'in sınırları dışında bırakacağını söylemişti.

Batı Şeria'da ortalama 300 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığı tahmin ediliyor.