BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hüseyin Çelik'ten 'barış çağrısı'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 12 Haziran genel seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, MKYK Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada 12 Haziran genel seçimlerinin değerlendirmesini yaptı. Çelik, AK Parti'nin tüm bölgelerde oylarını artırdığını ve seçimin galibi olduğunu belirterek, muhalefet liderlerine de "barış" çağrısında bulundu.

Çelik, MKYK toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi. 2007 seçimlerine göre AK Parti'nin oylarının Doğu Anadolu'da önemli oranda arttığını belirten Çelik, partisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki oy oranlarını da koruduğunu ve BDP'ye fark attığını söyledi.

"Güneydoğu'da Ak Parti yüzde 49.60 lık oy oranıyla, 2007 deki oyunu korumuştur. Bağımsızların oluşturduğu blok Doğu Anadolu'da 23. 79. AK Parti, 30 puan fark atmıştır. Güneydoğu'da ise yüzde 34 tür. Orada da arada yüzde 15 fark vardır. Geneydoğu Anadolu bölgesindeki 9 vilayetin 5 inde AK Parti birincidir. Bunların 9'unda BDP birincidir.

AK PARTİ KALELERİ YIKTI

Çelik, seçim sonuçlarıyla ilgili önemli bir değerlendirmenin de AK Parti'nin sahillerde aldığı oy oranları olduğuna dikkat çekti:

"AK Parti'nin Ege bölgesindei oy oranı 42. 47 'dir. Sahilleri sildi süpürdü diye bilinen CHP ise yüzde 35.64'tür. Akdeniz'de AK Parti oy oratlaması 42 67, CHP'nin ise 29.05 dir. Ege'de Ak Parti CHP'ye 7, Akdeniz'de 13 puan fark atmıştır. AK Parti'nin Güneydoğu'daki binde 14'lük düşüşü gözardı edilirse, bütün bölgelerde Ak Parti oyunu önemli oranda arttırmıştır. Astronomik artış Marmara Bölgesi'nde yüzde 20 ile olmuştur

HALK POPÜLİZME GEÇİT VERMEDİ

Seçim propogandaları sırasında belli liderler tarafından nezakettten yoksun konuşmalara olduğunu belirten Çelik, seçim sonuçlarının çamur atma ve iftira siyasetinin halk tarafından kabul görmediğini kanıtladığını söyledi. Çelik, şöyle konuştu:

"Ucuz ve uçuk vaatler, popülizm halkımız tarafından rağbet görmedi. Negatif ve kötümser politika halkımız tarafından ödüllendirilmedi. Bölünme senaryoları ve paronayalarına halk iltifat etmedi. Medyada birilerinin sivil dikta, ara rejim, otoriterleşme argümanlarının halkın gündeminde olmadığı da ortaya çıktı. Bu modern endişeliler dediğimiz bir grup insandan sözediliyordu. Bu ülkede herkes farklılıklarını muhafaza ederek huzur ve barış içinde,demokratik değerleri ön plana çıkararak yaşamalı, siyasi iktidarlarda bu ortamı yaratmalıdır. hiç kimseyi hayat tarzından dolayı ötekileştirmek gibi bir tercihimiz olmadı, olmayacaktır. Herkesin bu ülkede rahat olması gerekiyor"

BAHÇELİ'YE YANIT

Çelik, toplantının ardından soruları da yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "hesaplaşmadan helalleşme olmaz" sözlerini şöyle değerlendirdi:

"Kasetlerle ilgili tartışmaların başladığı günlerde AK Parti gayri ahlaki yöntemlerle rakipleriyle mücadele etmeyeceğini söyledik. Bu mesele mahkemeye intikal etmiştir. Bu işin mağduru olanlar savcılara ipucu olacak bilgiler vermezse, sonuç alınması mümkün olmaz. Bugüne kadar bu yapılmamıştır. Savcılık, BTK'dan TİB'den bilgi alır. Devletin bütün mekanizması olayın aydınlatılması için hazır, ama aydınlanması için mağdurların mahkemeye yardımcı olmak yerine AK Parti'yi suçlaması doğru değildir"

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINACAK MI

Çelik, Tıpta Denklik Sınavı'ndaki iptali gerektiren yanlışlığa ilişkin soruları da yanıtladı. Çelik,  "ÖSYM ile ilgili bir tasarrufta bulunulmalı mı?" sorusuna "yargısız infaz doğru değil. Bir inceleme sonucunda eksik ve kusur bulunursa, elbette gereği yapılır. Ama işleyen bir mekanizmada her zaman arızalar çıkabilir. Devlet memurları için zaman zaman maaş cezası, kademe ilerletme cezası gerektirebilir. Ama görevden uzaklaştırma çok ağır cezadır. Böyle bir şey gerekirse elbette görevden de alınır" dedi.