BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ordulu öğrencilerden 'oksijen' sistemi

Ordu'da öğrenciler tarafından solunum yolları enfeksiyonlarını önlemek amacıyla sınıftaki oksijen miktarının ayarlayan sistem geliştirildi.

Abone ol

Ordu Bilim Sanat Merkezi öğrencileri tarafından yapılan çalışmada, bir ders saatinde sınıflardaki oksijen ve nem oranın zamanla değişimi ölçülerek, sınıflardaki iç hava kalitesinin düşüklüğünün ortaya konması, insan sağlığına olabilecek zararların belirlenmesi ve bunun basit, ucuz bir yöntemle giderilmesi amacıyla proje geliştirildi.

Bu amaçla sınıftaki oksijen değerinin yüzde 21'in altına düştüğünde otomatik olarak çalışan fan sistemi geliştirildi. Değerlerin oksijen sensörü ile ölçüldüğü sistem ile havadaki oksijen yüzde 20'nin altına düştüğünde cihazın vermiş olduğu çıkışla elektronik devreye sinyal gönderiliyor ve fanlar çalışıyor.

Ortam değeri yüzde 20'e çıktığında oksijen ölçer cihaz tekrar sinyal göndererek fanları durduruyor. Bu şekilde ortamdaki oksijen miktarı yüzde 20-21 aralığında tutulup öğrenci ve öğretmenler için sağlıklı ve kaliteli bir eğitim ortamı sağlanmış oluyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Bilim Sanat Merkezi öğretmenlerinden Ahu Feyhan Fidan, özellikle mevsim değişiklikleri dönemlerinde okullarda solunum yolu enfeksiyonlarının artması sınıflardaki hava ortamının standartlara uygun olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Bu amaçtan yola çıkarak proje geliştirdiklerini ifade eden Fidan,"Geliştirdiğimiz fan sistemi sayesinde sınıf ortamındaki oksijen miktarı yüzde 20-21 aralığında sabit tutulmaya çalışılarak, öğrenciler her zaman için sağlıklı ve kaliteli bir eğitim ortamı sağlandı" diye konuştu.