BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ordu yönetime el koyarak Darbe yaptı

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta askerlerin, solcu Devlet Başkanı M.Zelaya'yı görevden alması ve sınır dışı edilmesinin ardından bu ülkede sular durulmuyor.

Abone ol

Başkan Manuel Zelaya yanlıları başkent Tegucigalpa'da Devlet Başkanlığı sarayına giden yolu da kapatırken, lastik ve metal parçalarıyla kurulan barikatları güçlendirmeye çalışıyor.

Zelaya'nın kabinesinden bazı kişiler askerler tarafından tutuklanırken, tutuklanmaya karşı koyan bir meclis üyesinin çıkan kargaşa sırasında vurularak hayatını kaybettiği bildirildi.

Güvenik yetkilileri Ham'ın ölümü konusunda bilgileri bulunmadığını açıkladı.
Honduras'daki askeri yönetim tarafından geçici devlet başkanlığına Zelaya'nın Liberal Partisi'nden olan Kongre Başkanı Roberto Micheletti getirildi.


Honduras'daki askeri darbeye özellikle Küba, Venezuela, Ekvador gibi ülkeler şiddetli tepki gösterirken, bu ülkelerin Tegucigalpa'daki diplomatik temsilciliklerini hedef alan düşmanca bir tutum olması durumunda askeri müdahalede bulunulabileceği uyarısı yaptı.

ZELAYA NİKARAGUA'DA
Öte yandan Kosta Rika'ya gönderilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif'in (ALBA), Zelaya'nın görevine yeniden dönmesinin sağlanması için düzenlediği olağanüstü zirve için dün akşam Nikaragua'ya geldi.


Zelaya, Managua havalimanında, Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SİCA) dönem başkanı Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından karşılandı. Chavez, ALBA'nın acil olarak toplanması çağrısında bulunmuştu.

Daniel Ortega, zirvenin açılışında yaptığı açıklamada, askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra kendisinden haber alınamadığı belirtilen Honduras Dışişleri Bakanı Patricia Rodas'ın da Meksika'ya gittiğini kaydetti.
Zelaya, merkezi Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan uluslararası televizyon kanalı Telesur'a ''San Jose'de Kosta Rika'dayım. Kaçırıldım ve bir komplo kurbanıyım. Askeri elit tarafından kandırıldım'' açıklamasını yapmıştı.