BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ölmeden gidilecek tatil cennetleri

Türkiye'nin popüler tatil yöreleri dizinin ilk bölümünde sizler için derlenmiş muhteşem yerler var. Mutlaka görün deriz..

Abone ol

Türkiye'nin popüler tatil yörelerine gidip, otelde duramam diyenler için derlediğimiz listemize mutlaka gözatın. İşte Türkiye'nin mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken o muhteşem tatil yöreleri;

KAŞ

İlçe merkezi, Kalkan ve Gelemiş Köyü’nde son yıllarda turizm, hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu nedenle turistik tesislerin sayısı hızla artmaktadır. Kaş özellikle dalgıç turizmi bakımında ülkemizin önde gelen merkezlerinden biridir.

Meis Adası’na en yakın noktayı oluşturan Kaş’ta tarihi eserleri ve doğa güzellikleriyle önemli turizm potansiyeli vardır. Bir dil gibi denize uzanan Çukurbağ Yarımadası üzerinde yeni yapılmış modern oteller yarımadayı süslemektedir. Kaş’ın içinde tertemiz sularıyla Büyük Çakıl Plajı, Küçük Çakıl Plajı ve Akçagerme Plajı gibi plajlar vardır. Ayrıca kayıkla Çayağzı Plajı’na da gidilebilir.



KAŞ'TA GEZİLİCEK YERLER
YEME İÇME
VE ÜNLÜ PLAJLARI

FETHİYE, FOÇA, ERDEK VE DİĞER
TATİL YÖRELERİ HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

KAŞ'TA GEZİLECEK YERLER

Gömbe: Kaş’a 60 km. mesafede, Elmalı yolu üzerinde bulunur. Yol boyunca çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı ormanlar adeta köyleri gizlemeye çalışır görünümdedirler.Gömbe, soğuk suları ve elma bahçeleriyle ünlü bir yayladır.

Kalkan (Kalamaki): Kaş’a bağlı belde olan Kalkan, Kaş’a 25 km. uzaklıktadır.Görülmeye değer bir koyun kıyısına kurulmuştur.Otelleri, pansiyonları, restoranları ve alışveriş mekanları ile her yıl binlerce turist çekmektedir.

Antik Kentler

Antiphellos, Patara (Ovagelemiş), Xanthos, Belenli (İsinda), Sütlegen (Nisa)

Patara Plajı, 18 km. uzunluğu (en dar 280m. en geniş bölümü 1500 m. ulaşan ölçümü) ile Türkiye’nin en uzun kumsalına sahip plajıdır.

NE YENİR

Akdeniz mutfağının yaygın olduğu Kaş beldesinde yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

-Kırmızı Sulu Et
-Tarhana
-Erişte
-Çoban Salatası
-Höşmerim Tatlısı
-Sucuk Bulamacı
-Hibeş

FETHİYE, FOÇA, ERDEK VE DİĞER
TATİL YÖRELERİ HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

 DENİZ İSTEMEYENLER İÇİN KAPADOKYA

Kapadokya, (Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelir). Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

NE YENİR?

Klasik yemeklerin dışında yöresel yemeklerinde tadına bakabilirsiniz
-Sütlü çorba
-Nohutlu yahni
-Gendime
-Ayva dolması
-Dolaz
-Testi kebabı
-Düğün yemeği

KAPADOKYA’DA NELER YAPABİLİRSİNİZ?

-Zelve vadisin gezerek buradaki peribacalarını görebilirsiniz.
-Çavuşin, El Nazar ve Güllüdere kiliselerini ziyaret edebilirsiniz.
-Öz konak Yeraltı Şehrini keşfedebilirsiniz.
-Balon sefası yaparak unutulmaz anlar yaşaya bilirsiniz.
-Göreme ve kaymaklı ören yerlerini gezebilirsiniz.
-Nevşehir ve Ürgüp müzelerini ziyaret edebilirsiniz.

FETHİYE, FOÇA, ERDEK VE DİĞER
TATİL YÖRELERİ HABERİN
DEVAMINDA...

[PAGE]

FOÇA

Foça, Ege Bölgesinde, İzmir iline bağlı bir ilçedir. İzmir Körfezinin doğu ve kuzey kanadını teşkil eden Foça, körfezin batı kanadında yer alan Karaburun ile karşı karşıyadır. Güney, batı, kuzey tarafları Ege denizi ile çevrili bir yarımada üzerinde olan Foça’nın güney doğusunda Menemen, kuzey doğusunda Aliağa ilçeleri vardır

Foça önlerinde yer alan, altı adet ıssız ada bulunmaktadır. Bunlar; Orak (93 ha), İncir (18 ha), Fener (14 ha), Hayırsız (5 ha), Kartdere (2 ha) ve Metelik (1,5 ha) adalarıdır.

Orak Adası’nın güney kıyısında uzun bir çakıllı kumsal; Orak, Hayırsız ve Kartdere’de 80 m yüksekliğe ulaşan dik yarlar bulunur. Adalar genelde otsu, çalımsı bitkiler ve makiyle kaplıdır. İncir Adası’nın kuzey kıyılarında küçük bir çam ormanı, Fener Adası’nda ise kaktüsle kaplı bir alan bulunur.
İncir adasının piknik alanı ve plaj olarak kullanılması dışında adalarda insan etkinliği yoktur


[PAGE]

FOÇA EVLERİ

Geleneksel Foça evlerini Kule evler, Bitişik Düzen Evler, Tek Ev Tipi olmak üzere başlıca üç grupta incelenebilir. Kule evler; Foça’nın dışında, terkedilmiş ya da halen yerleşme yeri olan köylerde, dağınık olarak tek ya da toplu durumda bulunurlar. Yüksekliklerinin cephe genişliğinden daha fazla olması nedeniyle ‘kule ev’ diye adlandırılırlar. Bitişik Düzen Evler; bu evler bir sokak içerisinde karşılıklı ve bitişik düzende, yan yana yapılmışlardır. Bitişik düzen evlerde ön bahçe yoktur, yapılar doğrudan sokağa açılır. Tek Ev Tipi; ayrık düzende, sıvasız yığma taş yapılardır

FOÇA'DA GEZİLECEK YERLER

Siren Kayalıkları: Fok balıklarını andıran adacıklardan oluşan bu kayalıkların en büyüğü Orak Adası kayalıklarıdır.

Şeytan Hamamı: Çan tepesinin eteğinde yer alan ve kaya mezar tipinde olan yapı, Şeytan Hamamı olarak bilinmektedir. İlçe merkezine 2 km. uzaklıktadır.

Taş Ev, Beş Kapılar Kalesi, Dış Kale,

NE YENİR?

Bir deniz ve balık kenti olan Foça’da mevsimine göre her türlü balık yemeniz mümkün. Ayrıca yöresel yemekleri de tadabilirsiniz.

-Izgara Sardalye
-Yoğurtlu Balık
-Kalamar Dolması
-Balık Dolması
-Kuzu Etli Enginar
-Enginar Dolması

FETHİYE, ERDEK VE DİĞER
TATİL YÖRELERİ HABERİN
DEVAMINDA...
 

[PAGE]

FETHİYE

Ölüdeniz gibi dünyada eşi bulunmayan bir plajı bulunan Fethiye Türkiye’nin turizm merkezlerinden biridir. Af Kule gibi dalış bakımından çok uygun yerlere sahiptir. Turizme açılmış birçok mağara mevcuttur. Doğal yapısı ile Paraglide gibi alternatif sporlar yapılmaktadır. Kelebek Vadisi ve Kabak Koyu gibi doğası bozulmamış çok özel bölgeler vardır. Günlük turlar ile 12 Adalar diye adlandırılan adalar ziyaret edilebilir.

Ölüdeniz dışında Fethiye civarındaki birbirinden güzel plajları: Belcekız (Belceğiz), Çalış, İztuzu Plajı (Dalyan)

GEZİLECEK YERLER

Şövalye Adası: Tarihte Meğri adası, Fethiye adası isimleriyle de anılan Şövalye adası; Fethiye körfezini kapatan ince uzun, lades kemiği şeklinde bir adadır ve limanı korunaklı bir yer haline getirir.

Meryem Kilisesi:
431 Konsül Toplantısı’nın yapıldığı yer olan Meryem Kilisesi (Konsül Kilisesi), Hz. Meryem adına inşa edilmiş ilk kilisedir. Liman Hamamı’nın kuzeyinde yer almaktadır.

Yedi Uyuyanlar: Bizans döneminde mezar kilisesi haline getirilmiş olan bu yer, Geç Roma imparatorlarından Decius zamanında putperestlerin zulmünden kaçan yedi Hıristiyan gencin Panayır Dağı eteklerinde sığındıkları rivayet edilen mağaradır.

St. Jean Kilisesi: Bizans İmparatoru Büyük Iustinianus tarafından yaptırılan ve o dönemin en büyük yapılarından bir olan 6 kubbeli kilisenin merkezi kısmında, altta, Hz. İsa’nın en sevdiği havarisi St. Jean’ın mezarının bulunduğu iddia edilmektedir ancak henüz herhangi bir bulguya rastlanamamıştır. Kilisenin kuzeyinde hazine binası ve vaftizhane vardır.

Kale: Kale içinde cam ve su sarnıçları vardır.

İsabey Camii: 1375 yılında Aydınoğulları’ndan İsa Bey tarafından Şam’lı Mimar Ali’ye inşa ettirilmiştir

[PAGE]

FETHİYE'DE MUTLAKA GÖRÜN

Gemiler Adası, Araxa, Tlos, Letoon, Pinara, Cadianda, Kayaköy
Telmessos, Cezayirli Cami Cami, Likya Kaya Mezarları, Fethiye Kalesi

Plajlar

Ölüdeniz-Belcekız: Turizm otoritelerince “Tanrının Dünyaya bahşettiği cennet” olarak nitelendirilen Ölüdeniz, ülke dışına taşan ünü ile dünyaya mal olmuş bir turizm merkezidir.

Kıdrak: Belceğiz’in 3 km. güneyindeki koy, sık çam ağaçları, temiz kumsalı ve berrak denizi ile ideal bir günübirlik dinlenme yeridir.

Faralya: Kıdrak yolunun devamındaki şirin sahil köyü,vahşi doğası,elverişli iklimi,sıcakkanlı insanları ve tüm çekiciliği ile gezginlerin uğrak yeri konumundadır

Kelebekler Vadisi: Ölüdeniz ‘den 3-4 mil uzaklıkta, etrafı 350 m. yükseklikte dağlarla çevrili bu ilginç kanyon adını, temmuz-eylül ayları arasında görülen “Jarsey Tiger” adlı kelebeklerden almıştır. Yaz kış akan küçük şelale, geniş kumsal, tertemiz deniz, pırıl pırıl çakıl taşları ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçekleri ile küçük bir yeryüzü cenneti olan koya ulaşım, Ölüdeniz’den teknelerle sağlanmaktadır. Dünya gezginlerinin buluşma yeri olan vadide çadırlı kamp alanı, restoran, bar, roof, duş, kabin vb. olanaklar sunulmaktadır.

Saklıkent: İlçe merkezine 50 km. uzaklıkta, Kayadibi Köyü sınırları içerisindedir.18 km. uzunlukta, yüksekliği yer yer 600 m.yi bulan benzersiz kanyonun içerisine gizlenmiş bir doğa harikasıdır. Dimdik sarp kayalıkları, çınar ağaçları, pırıl pırıl akan coşkulu kaynak suları ile, doğa tutkunları için dağcılık, yürüyüş, yüzme olanakları sunan eşsiz bir turizm merkezidir

Yakapark: İnsan emeği ve yaratıcılığı ile doğanın engin zenginliğinin birlikte oluşturduğu, su sesi ve kuş sesinin gizeminde unutulmaz anların yaşanacağı eşsiz bir dinlenme yeridir. Yaka Köyü’nden 2 km.lik bir yolla ulaşım sağlanmaktadır.

[PAGE]

FETHİYE'DE NE YENİR?

- Ölemeç Çorbası
- Et Kapama
- Bulgurlu Domates
- Sündürme
- Arapaşı
- Yumurta Bohçası

MUTLAKA GÖRÜN


- Caretta Caretta”ları ile meşhur Çalış plajında denize girebilirsiniz.
- 12 Adalar diye adlandırılan adaları ziyaret edilebilirsiniz.
- Dünyada eşi benzeri bulunmayan Ölüdeniz’de denize girme ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
- Kelebek Vadisi ve Kabak Koyu gibi doğası bozulmamış çok özel bölgeleri gezebilirsiniz.
- Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon ve Xanthos gibi antik kentleri görebilirsiniz.
- Şövalye adasını gezebilirsiniz.
- Hz.Meryem adına inşa edilmiş ilk kilise olan Meryem Kilisesini ve St.Jean Kilisesini ziyaret edebilirsiniz.
- Yedi Uyuyanlar mağarasını ziyaret edebilirsiniz.
- Birbirinden muhteşem adalara mavi yolculuk yapabilirsiniz.
- Yaylalara çıkarak kıl çadırlarda kalabilirsiniz.
- Tabii ki yamaç paraşütü aktivitelerine katılabilirsiniz.

ERDEK VE DİĞER
TATİL YÖRELERİ HABERİN
DEVAMINDA...
 

[PAGE]

ERDEK

Erdek, Eskişehir, Bilecik ,Bursa gibi yerleşimlerin gözde sayfiye mekanlarıdır. Plajlar ve diğer turistik çekim noktaları Tatlısu’dadır. Yakınlardaki Kapıdağ’ın ormanlık iç bölgeleride ilgi çekmekte ve doğa turizmi amacıyla kullanılmaktadır. Kapıdağ’da Batı Trakya göçmeni muhacir türklerin ve Pomak türklerinin yaşadığı bakir köyler vardır. Cumhuriyet öncesinde Kapıdağ yöresi Anadolu’da Rum nüfusun en yoğun yaşadığı yerlerin başlıcalarındandır.

ERDEK'TE GEZİLECEK YERLER

Kyzikos: Erdek İlçesine 9 km uzaklıkta bugün kısmen ayakta bulunan antik kent, Kapıdağ yarımadasının Anadolu sahiline birleştiği noktada Dolionlar tarafından kurulmuş olan şehir, ilk kralları olan Kyzikos’ un adını almıştır.

Kirazlı Manastırı: Antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğinde manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir kompleks duvar tekniğine göre 19.yy’(1800’lü yıllarda) Rumların kullandığı bir dini anıt yapı mevcut temellerden ve duvar kalıntılarından bodrum üzerine 2 katlı bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.

Plajlar

Çakıllı olmayan altın renkli kum şeridinin baştan başa sardığı Erdek sahilleri Türkiye’nin en güzel tabii plajlarındandır. Plaj, Edincik altlarından başlayıp Çuğra’ ya kadar uzanır. Sahillerin hemen hemen tamamında konaklama tesisleri ve kamplar bulunmaktadır. Narlı,Ocaklar ve İlhan Köyleri de tabii kumsallarla çevrili plaj yerleridir.

ERDEK'TE NE YENİR?

-Erdek Salatası
-Erdek Havyarı
-Taze börülce salatası
-Sütlü tapta
-Peynirli Patlıcan

ERDEK ULAŞIM

Balıkesir Ankara ve İstanbul’u İzmir’e bağlayan karayolu üzerinde bir transit merkezi durumundadır. Bursa-Ankara-İstanbul, İzmir ve Çanakkale illerine düzgün asfalt yollarla bağlıdır. Ayrıca İstanbul üzerinden feribot ve deniz otobüsü ile ulaşılabildiği gibi, Körfez Havaalanı ve Balıkesir Havaalanının hizmete girmesiyle İstanbul havayolu bağlantısı da bulunmaktadır.

Karayolu: Balıkesir’den Türkiye’nin her yerine karayolu imkanı bulunmaktadır

Havayolu: Körfez havaalanının hizmete açılmasıyla havayolu ile İstanbul’dan Ayvalık, Burhaniye ve Edremit ilçelerine ulaşabilmek mümkün olmaktadır.Türk Hava Yolları Acentası Körfez Havaalanı içerisinde hizmet vermektedir.