BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Opel'in ticari aracını Tofaş üretecek

Opel'in ticari kargo araçlarını Tofaş üretecek. Türk otomotiv sanayi için önemli bir anlaşma olarak nitelendirilen imza ile yaklaşık 300 bin araç üretilmesi planlanıyor.

Abone ol

Türk otomotiv sanayii için önemli bir anlaşmaya daha imza atıldı. Küresel krizde sarsılan Opel'in yeniden toparlanma döneminde Bursa da nasibini alacak. Minicargo projesiyle ilk kez uluslararası çapta üç üreticiye üretim yapan Tofaş, şimdi de Opel'in yeni hafif ticari aracını bantlardan indirecek.

Koç Holding'in ortağı İtalyan Fiat Auto ile ABD'li General Motors bünyesindeki Opel arasında varılan anlaşma ile Combo modelinin yerini alacak aracın Bursa'daki yeni Doblo platformunda üretilmesine karar verildi. Tofaş'ın 450 milyon Euro yatırım yaparak geliştirdiği yeni Doblo, böylece bir milyon olan toplam üretim rakamını Opel'e yapılacak üretimle birlikte 1,3 milyon adete çıkaracak.

Yeni Doblo platformunda Opel ve Vauxhall markaları için üretilecek yeni araç, 2012 yılbaşından itibaren tüm dünyada satışa sunulacak. Mevcut Opel Combo'nun yerini alacak yeni modelin tıpkı Doblo'da olduğu gibi Cargo, Combi ve Panorama karoser versiyonlarına sahip olması bekleniyor.

Yeni aracın üretiminde söz sahibi olan Bursa aynı zamanda geliştirilme ve tasarım aşamasında da söz sahibi olacak. Yeni aracın tasarımı için Russelsheim'daki Opel-Vauxhall tasarım ekibi ile birlikte Fiat Auto'nun Torino ve Tofaş'ın Bursa'daki mühendislik ve tasarım ekipleri birlikte hareket edecek. Tofaş, 2011 yılının son aylarında ilk 6 bin adetlik partiyi üretmiş ve ihraç etmiş olacak.

 Fiat ve Opel arasında imzalanan anlaşma, Tofaş tarafından Fiat-Opel işbirliği için üretilecek yeni Fiat Doblo bazlı 250 bin adet aracı kapsayacak. Böylece proje ömrü boyunca 1 milyon adet üretilmesi planlanan yeni Fiat Doblo'nun toplam üretimi 1,3 milyon adete yükselecek.

Kısa bir süre önce Ford Otosan'ın yeni Transit için yaptığı 630 milyon dolarlık yatırım haberinden sonra gelen yeni üretim anlaşması Türkiye otomotiv sanayii için önemli bir moral oldu.

 Fiat ve Opel arasında imzalanan bu önemli anlaşmanın etkisiyle 2012 yılından itibaren Tofaş, yeni Fiat Doblo üretim kapasitesini de 160 bin adete yükseltecek. 7 bini aşkın çalışana sahip ve Linea'dan Minicargo'ya kadar hem binek hem de hafif ticari kimliğinde çok farklı modelleri üreten Tofaş, söz konusu anlaşma ile 2 markaya daha üretim yapmaya başlayacak.

 Böylece Fiat, Peugeot, Citroen, Opel ve Vauxhall markaları için Bursa'da üretime imza atılacak.