BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Wikileaks'i delik deşik edecek!

Wikileaks belgeleriyle ilgili CHP'den gelen ilk tepki Süheyl Batum'a aitti. Bakın Batum o belgelerle ilgili neler söyledi...

Abone ol

WikiLeaks sadece dünyayı değil Türkiye'yi de fena karıştırdı. İktidar ve muhalefet hakkındaki belgelere yavaş yavaş ilk tepkiler de gelmeye başladı. WikiLeaks'te yayınlanan belgelerde CHP için "bir avuç gürültücü elitistten fazlasını oluşturmuyor" sözleri geçiyor. Wikileaks belgeleriyle ilgili CHP'den gelen ilk tepki Süheyl Batum'a aitti. Bakın Batum o belgelerle ilgili neler söyledi.

CHP Sözcüsü Suheyl Batum, dünya çapında gündem oluşturan WikiLeaks'in açıkladığı bazı belgelerin takipçisi olacaklarını söyledi.
Batum, bunun için CHP bünyesinde bir ekip oluşturduklarını belirtti.
MYK sonrası basın açıklaması yapan Batum, ortaya atılan iddiaların Watergate kadar önemli olduğunu ifade etti.

CHP BELGELER İÇİN EKİP KURDU

CHP olarak bunların takipçisi olacaklarını dile getiren Batum, çok ciddi iddiaların bulunduğunu kaydetti. Maliye bakanının Doğan Grubu'na yönelik sözlerinin önemli olduğunu savunan Batum, iddiaların ciddi olduğunu ve Başbakanın dediği gibi zamana yayılamayacak kadar önemli olduğunu dile getirdi. "Ordunun üzerine gidersek oyumuz artacaktır" değerlendirmelerinin yapıldığını gördüklerini savunan Batum, 11 bin gizli belge olarak söylenen belgelerin mutlaka takipçisi olacaklarını ve bunun için bir ekip oluşturduklarını vurguladı.

Üç generalin görevden alınmasına ilişkin yargıya başvurdukları için generallerin cezalandırıldığını iddia eden Batum, konuya ilişkin başbakanın açıklamalarını da eleştirdi. Haberal'a uzun süre tutuklama cezası verdiği için hakimleri tazminata mahkum eden Yargıtay'a karşı yapılan yorumları hatırlatan Batum, yargı üzerinden baskı oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti.

Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Batum, belediyeden tamir için herhangi bir izin alınmadığını savundu. Gerek soru önergeleriyle, gerek araştırma önergeleriyle bunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Batum, kurultay konusunda herhangi bir görüşme yapılmadığını ve karar alınmadığını, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yetki verildiğini, karar vermesi halinde kendisinin bunu açıklayacağını ifade etti.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Batum, WikiLeaks'in açıkladığı bazı belgelerle ilgili oluşturulan ekibin ilk elden belgeleri inceleyeceğini, basında çıkanların da değerlendirileceğini kaydetti.

İnanılması güç iddiaların bulunduğunu savunan Batum, rejimleri sarsacak iddialar olduğunu, şimdi bu belgelerin nasıl tartışıldığına bakacaklarını söyledi.

BAŞBAKAN'IN İSVİÇRE'DE HESABI VAR MI?

CHP hakkında da ilgili somut verilerin ortaya çıkmasının da takipçisi olacaklarını anlatan Batum, şu ana kadar içerikle ilgili bir değerlendirme yapmadıklarına dikkat çekti.

Çok üst düzeyde yöneticinin İsviçre'de hesapları olduğu iddiasının çok önemli olduğunu dile getiren Batum, söylenenlerin iddia olduğunu, ama bugün Başbakanın iddialar karşısında üç generali görevde tutmamak için çalıştığını savundu. Batum, bunun bir çelişki olduğunu ve başka ülkelerde olsa fırtınaların kopacağını ileri sürdü. Maliye bakanının 'Bu doğru değildir' diyerek iddiaları yalanlamasını yeterli bulmayan Batum, bunun takipçisi olacaklarını belirtti.

ÜÇ GENERAL GÜNDEMDE

Batum, son olarak yine üç generalin görevden alınmasına değindi. "Üç generalin görevden alınmasının, demokrasinin, insan haklarının gereği olduğu; askeri mahkemelerin olamayacağı" gibi görüşlerin ortaya atıldığını anlatan Batum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin askeri yargının hukuka aykırı olmadığına karar verdiğini, Başbakanın tavrının doğru bulmadığını söyledi.

Kurultaya ilişkin bir soruyla ilgili, milletvekillerinin görüşlerinin alındığını, şu anda il başkanlarının görüşlerinin alındığını anlatan Batum, bir sonuç çıktığında bunun kamuoyu ile paylaşılacağını vurguladı.