BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,67
ALTIN 2.410,41
HABER /  POLİTİKA

Türk parlementerler Rusya turunda

Rusya-Türkiye ilişkilerinde yeni bir döneme girilirken Türk parlementerler Rusya ziyaretine çıktı.

Abone ol

Rusya-Türkiye ilişkileri stratejik ortaklığa doğru hızla ilerliyor. Mersin Akkuyu nükleer santraline Kremlin'in onay vermesinin ardından Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in 13-15 Aralık tarihlerinde İstanbul'a gitmesi ve proje uygulama anlaşmaları ile ilgili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

VİZELER KALDIRILACAK MI?

Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ve Güney Akım doğalgaz boru hattı projelerinde de işbirliklerini sürdüren iki ülke, "bir aya kadar süreli ziyaretlerde vizelerin kaldırılması" ile ilgili anlaşmayı da önümüzdeki dönemde parlamentolardan geçirmeye hazırlanıyor.

Beş yıllık dönemde 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefleyen iki ülke parlamentolar arasında da ilişkilerin gelişimi için çalışıyor. Türkiye'den muhalefet ve iktidar partisinden milletvekilleri ile Moskova'ya gelen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konsey'de bir dizi temaslarda bulundu.

TÜRK PARLEMENTERLER RUSYA TURUNDA

MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun, AKP Bursa Milletvekili Ali Kul, AKP Kütahya Milletvekili Hüseyin Tuğcu ve AKP Ankara Milletvekili Zeynep Dağı ile birlikte Moskova'ya gelen Mercan, Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Svetlana Orlova, Federal Konsey Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Mihail Margelov, Duma Dışişleri Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, Türkiye ile İlişkiler (Dostluk) Grubu Başkanı İldar Gilmutdinov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov ile bir araya geldi. Türk parlamenterlerin gezisine özel nedenlerle CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ katılamadı.

Edinilen bilgiye göre Türk parlamenter heyetinin Moskova'daki ilk günkü temasları başarılı bir şekilde gerçekleşti. Parlamentolar arasındaki işbirliğinin ivme kazandırılması için görüş alış verişinde bulunan heyet, iktidar ve muhalefeti ile Rusya ile ilişkilerin gelişmesini desteklediklerini bir kez daha teyit etti.

Mercan ve beraberindeki heyet Moskova Devlet Üniversitesi Asya-Afrika Ülkeleri Enstitüsü'nü ziyaret ederek, iki ülke arasında akademik alanda işbirliklerinin gelişimini de ele aldı.

2 Aralık tarihine kadar Rusya temaslarını sürdürecek heyet Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'a da geçecek. Türk parlamenter heyeti Tataristan Meclis Başkanı ve Başbakanla da bir görüşme yapacak. Mercan'ın Tataristan parlamentosunda bir konuşma yapması da bekleniyor.