BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

İstanbul'a 3. havaalanına rekor bütçe

Yap-İşlet devret modeli ile yapılamsı planlanan İstanbul 3. Havaalanı için 5 milyar liralık bütçe planlandı. Alan yap-işlet devret modeliyle yapılacak.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un üçüncü havaalanının Avrupa yakasına inşa edileceğini, en az 60 milyon yolcu kapasitesine ve birbirinden bağımsız iki piste sahip olacağını söyledi. Yıldırım, "Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek havaalanının tüm bağlantılarının da tamamlanmasıyla yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

İstanbul'da artan hava trafiğini rahatlatmak için Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının ardından üçüncü havaalanının inşası için çalışmalar hızlandırıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni havaalanının Avrupa yakasına yapılacağını, ancak yerin henüz kesinleşmediğini söyledi.

ÜÇÜNCÜ ALAN AVRUPANIN SAYILI TESİSLERİNDEN OLACAK

Türkiye'de son yıllarda sivil havacılık alanında önemli gelişmeler yaşandığını, bu durumun da özellikle İstanbul'un hava trafiğinde yoğunluğa sebep olduğunu ifade eden Bakanın verdiği bilgiye göre, İstanbul'un Avrupa yakasına inşa edilecek üçüncü havaalanı en az 60 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havaalanında birbirinden bağımsız en az iki pist bulunacak. Avrupa'nın sayılı tesislerinden biri olacak havaalanı, İstanbul'un havayolu trafiğine nefes aldıracak. Yap-İşlet-Devret yöntemiyle ihale edilecek tesisin tüm bağlantılarının tamamlanmasının yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

METROLARI ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YAPACAK

Bakan Binali Yıldırım, İstanbul ve Ankara'da yarım kalan metro hatlarının yapımının yerel yönetimlerden alınarak Ulaştırma Bakanlığı'na verilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının kısa sürede çıkmasını beklediğini ifade etti. Bu kararla birlikte Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Demiryollar, Limanlar ve Havameydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün metro inşaatlarına başlayacağını anlatan Yıldırım, şu bilgileri verdi:

 "İstanbul'da muhtemelen aynı yüklenici firma devam edecek. Ankara'da ise çalışmaya devam etmek isteyenlerle yola devam edeceğiz, istemeyenlerin faaliyet gösterdiği metro hatları için yeniden ihaleye çıkacağız. Tüm hatların tamamlanması 2-2,5 yılı bulur."

ANKARA-İSTANBUL HIZLI TREN BEKLEMEDE

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Sürat Demiryolu Projesi'ne ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de 1974 yılında inşasına başlanan projenin sadece 60 kilometrelik kesimi yapıldıktan sonra kendi haline bırakıldığını söyledi. Ankara'yı Ayaş üzerinden İstanbul'a hızlı tren hattıyla bağlaması planlanan Sürat Demiryolu'na yaklaşık 1 milyar TL harcanmasına rağmen proje tamamlanmadı. Proje kapsamında sadece Ankara-Ayaş arasındaki 60 kilometrelik hat ile Ayaş Tüneli yapıldı.

 Toplam 260 kilometre uzunluğundaki bu projenin şimdilik tamamlanması gündemde değil. Bakan Yıldırım, projenin Ankara-Ayaş kesiminin, rehabilitasyonla diğer hızlı tren hatlarında olduğu gibi 250 kilometre hız yapılabilecek hale getirerek hizmete açılabileceğini açıkladı.

TELEFON DİNLEME CEZALARI ARTIRILACAK

Ulaştırma Bakanlığı, son dönemde gündemde olan yasadışı telefon dinlemelerinde cezaları artırmak amacıyla Adalet Bakanlığı ile bir çalışma yürütüyor. Bakan Binali Yıldırım, yasadışı telefon dinlemelerinin savunulacak bir yanı olmadığını, bunu gerçekleştiren kurum ya da şahısların suç işlediğini vurguladı. Bu suçu önlemenin yolunun, cezaları artırmaktan geçtiğini dile getiren Yıldırım, tasarının, yasadışı dinlemeleri ifşa edenlere ceza verilmesini öngördüğünü kaydetti. Yıldırım, "Tasarıyla yasadışı dinlemelerden mağdur olanların haklarının aranması adına savcılıklar aracılığıyla re'sen üst mahkemelerde dava açılması mümkün olabilecek." dedi.