BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.440,38
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Opel'de sular durulmuyor

General Motors'un Sözcüsü James Cain'in açıklamaları Opel'in Bochum tesislerinde tedirginlik yarattı

Abone ol

Cain'in önce Avrupa'daki bazı tesislerin kapatılacağını açıklaması, sonra da "Hata yaptım" demesi kafaları karıştırdı.

Almanya'nın Bochum kentindeki Opel tesislerinin üzerindeki kara bulutlar bir türlü dağılmıyor. Geleceği hakkında sürekli spekülasyon yapılan Opel Bochum'da, şimdi de Opel'in sahibi ABD'li General Motors'un(GM) Sözcüsü James Cain'in açıklamaları endişeye neden oldu. Cain'in önce Avrupa'daki bazı işletmelerin kapatılması yönünde pazarlıklar olduğunu açıklayıp, ardından söylediklerinin hatalı olduğunu belirtmesi Opel Bochum'da huzursuzluk yarattı.

AÇIKLAMA SENDİKALARI ŞAŞIRTTI

GM Sözcüsü Cain, olay yaratan açıklamasınında, Opel ile birlikte İngiltere'deki Vauxhall'da tasfiyeler olacağını belirtti. Cain, bunun bazı işletmelerin kapatılması anlamına mı geleceği şeklindeki soruya da "Evet" cevabı verdi. Bir süre önce GM Yönetim Kurulu Başkanı Dan Akerson'un sonbahara kadar IG Metall ile Opel'in geleceği konusunda kesin bir anlaşma beklendiği yönündeki açıklamasının üstüne Cain'in de bu şekilde demeç vermesi tedirginliği arttırdı.

Cain'in açıklamaları, GM ile sendikaların işletme kapatılması konusunda görüşmeler yaptığı şeklinde yorumlanırken, İşyeri İşçi Temsilcilikleri'ni de şaşırttı. Opel Bochum İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Rainer Einenkel, bahsedildiği şekilde bir görüşme olmadığını ve böyle bir pazarlığa hazır olmadıklarını belirtti. Einenkel, "Opel Bochum'un kapatılması Opel markasının imajının telafisi olmayacak şeklide zedelenmesi ve firmanın pazar kaybının devam etmesi anlamına gelir" dedi.

AÇIKLAMASINI DÜZELTTİ

Yapılan yorumlar ve sendikaların bu şekildeki açıklamaları, GM Sözcüsü James Cain'e geri adım arttırdı. Cain, Opel'in bir çok işletmesinin kapatılacağı ifadesini doğrulamasının hata olduğu yönünde bir düzeltme yaptı. Cain, "IG Metall ile Opel işletmelerinin kapasitesini konuştuk. Görüşmelerimizin içinde Bochum tesislerinin geleceğiyle ilgili görüşler de yer aldı" dedi. Bu yılın ikinci çeyreği ele alındığında GM'in Opel ve Vauxhall'deki kaybı 361 milyon Dolar olarak açıklandı. Bu zararın haziran sonuna kadar olan bölümdeki miktarı ise 620 milyon Dolar olarak hesaplandı.

KAPATMADAN DÜZLÜĞE ÇIKARMALIYIZ

Cain'in bu düzeltmesine karşın, Opel Bochum'da kapatılma endişesi devam ediyor. Yapılan anlaşmalara göre, 2016 yılında Zafira modelinin üretimi Bochum'da yapılacak. Ancak şu ana kadar yapılan planlara göre, Bochum'a yeni bir Opel modelinin üretimi verilmeyecek. Konuyla ilgili konuşan IG Metall NRW Başkanı Oliver Burkhard, "Herhangi bir kapatma olmadan düzlüğe çıkmamızı sağlayacak bir plan üzerinde çalışıyoruz" dedi. İşyeri İşçi Temsilcileri Birliği Genel Başkanı Wolfgang Schaefer-Klug da, "Ne Opel ya da Vauxhall İşyeri İşçi Temsilcilikleri, ne biz, ne de IG Metall Almanya, GM ya da Opel yönetimiyle kapatma konusunda pazarlık yapmıyoruz" diye konuştu. Tarafların konuşmalarında, ilk etapta kısa çalışmaya gidilmesi ve çalışma saatlerinin azaltılmasının masaya yatırıldığı bildirildi.