BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,85
ALTIN 2.436,10
HABER /  GÜNCEL

Uzay takside Türk damgası!

Astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmesini sağlayacak uzay taksileri üretimi için NASA’nın önümüzdeki 21 ay boyunca 1.1 milyar dolar (1.9 milyar TL) ödeme yapacağı üç firma arasına bir de Türk firması seçildi

Abone ol

NASA’nın uzaya ticari yolculuk projesi için Boeing’e 460 milyon dolar (818 milyon TL), SpaceX firmasna 440 milyon dolar (782 milyon TL) ve sahipleri Türk olan Sierra Nevada Corp’a (SNC) da 212.5 milyon dolar (378 milyon TL) ödenecek. NASA ödemeleri Boeing’in CST-100, SpaceX’in Dragon kapsülleri ile Sierra Nevada Corp’un Dream Cathcer adlı aracının geliştirilmesi ve proje kapsamında kullanılabilir hale getirilmesi için yapacak.


NASA’nın projesine başvuran altı firma arasından seçilen Türk firması SNC’nin Dream Chaser (Hayal Avcısı) NASA’nın uzay mekiklerini andırıyor fakat yük değil personel taşıması amaçlanıyor. Bugüne kadar bir çok teste tabi tutulan Dream Cahser hepsinden başarıyla çıktı. Bir roketle yörüngeye atılacak Dream Chaser’in diğer gemilere de kenetlenebilmesi amaçlanıyor. Yedi kişi taşıyabilen uzay aracının en büyük özelliği ise acil dönmesi gereken durumlarda herhangi bir ticari havaalanına inebilme kabiliterine sahip olacak olması. Sierra Nevada Corp’un programının başında daha önce beş kez uzaya gitmiş olan Jim Voss bulunuyor.