BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.429,48
HABER /  GÜNCEL

OPEC toplantısında gündem üretim artışı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği OPEC'in Viyana toplantısının gündeminde üretimin artırılması var. Libya'da yaşanan kriz küresel petrol üretiminin düşmesi ve petrol fiyatlarının artmasının önemli nedenlerinden.

Abone ol

Bugün Viyana'da toplanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) ülkeleri petrol üretimini artırmayı tartışacak.

Libya'daki iç savaş ve petrol üreten diğer ülkelerde benzer ayaklanmalar yaşanması olasılığı, son aylarda petrol fiyatlarında artışa neden oldu.

Suudi Arabistan, petrol fiyatlarını düşürmek ve küresel ekonomiye destek olmak için üretimi artırma önerisinde bulundu.

OPEC üyesi ülkelerden Angola'nın petrol bakanı Jose Botelho de Vasconcelos, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, "eğer piyasanın ihtiyacı olursa", OPEC'in daha fazla petrol sağlayabileceğini ifade etti.

Varil fiyatı 100 doları aştı

Ancak İran ve Venezuela'nın bu öneriyi kabul etmeyebileceği düşünülüyor.

BBC'nin Viyana'daki muhabiri Bethany Bell, üretim artışının daha çok sembolik olacağını, çoğu OPEC ülkesinin halihazırda resmi kotanın üzerinde üretim yaptığını anlatıyor.

Bell, OPEC kotalarının Aralık 2008'den bu yana değişmediğini de ekliyor.

AFP haber ajansı da, 2009'un başından itibaren OPEC'in günde 24.84 milyon varillik üretim kotasını tutturduğunu, ancak Libya'daki ayaklanmanın başlamasından bu yana, azalan üretimi dengelemek için diğer ülkelerin piyasaya kotalarının üzerinde petrol sürdüğünü aktarıyor.

Gelişmekte olan Asya ülkelerinin artan talebi, petrol üreten ülkelerdeki siyasi ayaklanmalarla birleşince, bir varil petrolün fiyatı 100 doları geçmişti.