BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,96
ALTIN 2.446,50
HABER /  GÜNCEL

'Değişimi reddeden liderler yok olacaklar'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta Orta Doğu'da değişimi reddeden liderlerin yok olacaklarını söyledi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta Orta Doğu'da değişimi reddeden liderlerin yok olacaklarını söyledi.

Davutoğlu, Irak'ta izledikleri politikanın Türkiye'ye saygınlık kazandırdığını söylüyor

Ahmet Davutoğlu, bu görüşünü Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a da ilettiğini belirtti.

Financial Times gazetesinin yazarlarından David Gardner, Davutoğlu ile seçim kampanyası için bulunduğu Konya'da görüşmüş.

Gazetedeki yazının başlığı, "Türkiye değişimin sancılarını yaşıyan bölgeye istikrar kaynağı olmayı teklif ediyor".

David Gardner, Ahmet Davutoğlu'nun benimsediği "Komşularla Sıfır Sorun" prensibinin Türkiye'nin dış politikası olduğunu ancak bu politikanın safca bulunup ve Ankara'nın doğuya döndüğü iddialarına neden olduğunu söylüyor.

"Sıfır sorun bir yana, Türkiye şimdi bir isyan dalgasınca kuşatıldığını görüyor. Bunlar arasında en fazla tehdit yaratan da sınırın ötesinde Suriye'de" demiş Gardner.

Financial Times'a konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise bölgede istikrarın artık özgürlük olmadan sağlanamayacağını söylüyor, Türkiye'nin politikasını "sahip olduğu eşsiz erişimi barışçıl değişimi ilerletmek için kullanmak" olarak özetliyor ve ekliyor: "Ancak saf da değiliz".

Davutoğlu'na göre, Türkiye'yi diğer ülkelerden ayıran, bölgede hem yönetenler hem de yönetilenler ile kurduğu ilişkiyi birleştirme yeteneği. "Oysa ki Batılı ülkeler, şimdi vatandaşlarınca kuşatılan Arap diktatörler aracılığı ile faaliyet gösterme eğiliminde oldular" diyor Dışişleri Bakanı...

Ahmet Davutoğlu, Irak'ta yaşananların Orta Doğu politikalarının mezhep ayrımına dayanmadığını gösterdiği, bunun da Türkiye'ye saygınlık kazandırdığı kanısında.

Davutoğlu Financial Times'a ayrıca şunları söylemiş:

"Bu bölgede üç çeşit lider var. Değişimi bir zorunluluk olarak gören-yönetiminde değişime önderlik etmek isteyen liderler, değişim ihtiyacını kabul eden ancak zaman kazanma umudu ile sadece gelişmeleri izleyenler ve değişimi reddedenler. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a üçüncü kategorideki liderlerin yok olacaklarını, ikinci kategorideki liderlerin zaman kazanacaklarını, sadece birinci kategorideki liderlerin ayakta kalacaklarını söyledim. Biz bölgedeki dostlarımıza, onları birinci kategoride görmek istediğimizi söylüyoruz."