BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.469,37
HABER /  GÜNCEL

'AKP iyi ama oyumuz BDP’ye'

Kumnru Başer, Diyarbakır’ın eski Kuyumcular Çarşısı'nda seçmenin nabzını tuttu.

Abone ol

Diyarbakır’ın eski Kuyumcular Çarşısı'ndayım. 2007 yılında bana seçimlerin sonuçlarına dair en önemli işaretleri veren yerlerden biriydi burası.

Diyarbakır'da dağ taş dut bu günlerde.

Çarşı başı Kuyumcu Bozan, sıcak bir şekilde karşılıyor. Tam mevsiminde ve tadında kara dutlar geliyor, çaylar söyleniyor.

Bozan, babası, müşterileri, yakındaki lokantada çalışan bir arkadaşı, bir kafe sahibi zaman zaman söyleşimize katılıyor.

Bozan baştan ilan ediyor BDP'yi desteklediğini, "Çarşıda yüzde 80 BDP'nin bağımsız adaylarına, yüzde 20 AKP’ye destek çıkar" diyor. Sohbetçiler onaylıyor.

Ama Bozan diğer partiler içinde AKP'yi rakipsiz buluyor ve bu partinin, bölgede biraz kayba uğrasa da çok fazla gerilemeyeceğini düşünüyor.

"AKP'nin seçmeni gizlidir. Söylemez ama ben gözünden bilirim onu. Zaten Erdoğan da bunu bildiği için sert konuşuyor, Doğudan standard oyu var biliyor, Batının oyunu hedefliyor."

Bozan "Korku ortamı vardı, değişti" diyor

Kuyumcu Bozan sürdürüyor: "Bir partiyi sevmeyebiliriz ama elimizi vicdanımıza koyalım. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana Erdoğan gibi lider gelmemiş."

"Çok şey değişti on yılda. Esnaf olarak aldığımız belli, sattığımız belli, yarın ne olacağı belli. Ekonomiyi düzenledi. Ev kredisi faizi yüzde 2.4'dü, şimdi yüzde 0,79'a alıyoruz."

"Sağlık konusunda süper. Doktora gidemeyen fakir kalmadı. Polis eskiden bize hayvan muamelesi yapardı, şimdi karakola gidiyorsun, 'Hoşgeldin beyefendi' diyor. Bir tek soru var kafamda. Anayasa konusunda ipucu vermiyor. Kürtlerin istediğini yapacak mı anayasada?"

"Dağdaki inmeyene kadar çözülmez'

Peki ama bu kadar beğeniyorsa o zaman niye AKP'ye değil de BDP'ye oy veriyor?

"O başka" diyor, "O bizimkidir”. Bozan'ın babası Hacı Amca kızgın kızgın söze karışıyor. "Kürt halkı da bir halktır. Farsi, Arabı, Türkü nasıl halksa.''

Sohbete katılan lokantacı, "Dağdaki inmeyene kadar bu sorun bitmez" diyor.

Bir diğeri "Af çıkacak" diyor, "Bu halk Öcalan'ın gözünün içine bakıyor, o çıkacak, gerisi hikayedir."

Sohbete katılanlar BDP'nin seçim ittifaklarından da çok memnun. Bozan, "Türklere de dert anlatabilecek, sesini duyurabilecek politikacılara ihtiyacımız var. Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Şerafettin Elçi böyle adaylar" diyor.