BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Online alışverişte sorunlar çıldırtıyor

İnternet ve TV'den yapılan alışverişlerde siz siz olun güvenilir firmayı tercih edin. Aksi taktirde beklenmedik sürprizler sizi üzebilir!

Abone ol

Online alışverişe ilgi günden güne artıyor; ancak yaşanan sorunlar vatandaşı canından bezdirdi! Özellikle satış sonrası yaşanan sorunlar nedeniyle tüketici mahkemelerindeki iş yükü her geçen gün artarken, bazı şirketler mahkeme kararlarına rağmen tüketiciye yönelik yükümlülüklerini yerine getirmiyor!

Sanal alışveriş hızla yol alırken, sorunlarda dağ gibi büyüyor. TV reklamları sayesinde katlanan satışlar, milyonlarca liranın döndüğü sektörü, satış sonrası yerine getirilmeyen yükümlülükler nedeniyle zora sokmuş durumda. Tüketici mahkemelerinde görülen binlerce davanın çoğunluğu tüketici lehine karar verirken, şirketler ya mahkeme kararlarını uygulamamak için işi yokuşa sürüyor ya da yerine getirmiyor.

İşte mahkemelere taşınan o sorunlardan bazıları;

Ali Osman Türk- 2010 yılında Tvshop.com.tr'den Flavor Wave Turbo Fırın aldım. Fırın kapağı satın alındıktan kısa bir süre sonra, cam haznen çatlamış ve kullanılmaz hale geldi. Konuyla ilgili olarak firmayı aradığımızda ise ne yazık ki bir sonuç alamadık. Firmaya defalarca sorunun kullanımdan kaynaklanmadığını ifade etmemize rağmen bırakın ilgilenmeyi bir süre sonra telefonlarımıza bile cevap vermediler. Bunun üzerine tüketici sorunları hakem heyeti başkanlığına başvurdum orada yapılan incelemede söz konusu fırının cam haznesi 22.04.2010 tarih ve 05 sayılı görev yazısı ile bilirkişiye incelettirilmiştir. Bilir kişi, kullanılan malzemenin yüksek ısıya dayanacak bir maddeden yapılmadığından dolayı kaynaklandığı, imalat hatasından kaynaklandığını tesbit ettiğini belirtmiştir. Bu rapora rağmen netice alınamamış gönderilen ihbar namelerin firma adres değişikliği yaptığı bahanesiyle ulaşmadığı fakat telefon edildiğinde aynı yerde oturdukları verilen adresle tesbit edilmiştir. Ülke kaynaklarının bu tür kandırmacalarla heba edilmemesi ve tüketicinin hakkının korunması için benim gibi zarara uğrayan bir çok müşteri gibi sıkıntıya düşülmemesi için duyurmak istedim.

Tarık K.-  Tvshop.com.tr'den buharlı yüzey temizleyici aldım. Birkaç gün sonra reklamlarında belirtildiği gibi bir temizleme yapmadığını farkettim ve şirketi aradım. Karşımdaki insanlardan olmadık laflar işitince temizleyiciyi yoldan geçen eskiciye verip sinir katsayımı yükseltmeden kurtuldum. Siz siz olun alışveriş yaparken mutlaka ama mutlaka dikkatlin olun! 

Hüseyin M. - Aldığım nevresim takımının çarşafının farklı gelmesi sebebiyle kendilerine başvurduk. 3kez aramamıza rağmen iade talebini alıp işleme geçmediler. Ürün yaklaşık 2aydır elimizde fakat ilgilenen yok. Bir an önce ürünün değişmesini talep ediyorum, aksi takdirde yasal işlemlere başvuracağım.

Besyo - Almış olduğum ürünü iade etmeme rağmen para iadesi konusunda sürekli ileri bir tarih vererek oyalıyor. Bu nasıl iştir? Parayı peşin vermeme rağmen 15 iş günü dediler bekledim. Daha sonra aradığımda bilgileriniz sisteme girmedi denilerek oyaladılar. Sonuçta 1,5 ay oldu hala param yatmadı.