BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.440,98
HABER /  DÜNYA

Onlar İranın gizli ordusu

İran'da besic milisleri uyandı.. Nida'nın vurulmasıyla duyduk adlarını. Oysa onlar 30 yıldır faaliyetteler.

Abone ol

İNTERNETHABER- İran'da protestolarla birlikte besic milislerinin adı sıkça duyulur oldu. Onlar devrimin gönüllü fedai ordusu. Bir diğer ifadeyle üniformasız silahlı milisler..

Nida'nın vurulmasıyla gündeme gelen milisler neyin nesi? Sokakta akan kanın sorumlusu olarak onları gösteriliyor. Polisin de üstündeler.. Genelde motorsikletleriyle dolaşıyorlar.  

Musevi yanlıları polisten çok onlardan korkuyor. İran'da büyük bir kitle besic milisi.. Bir zamanlar Ahmedinecad da besic milisiydi..

İran İslam Devrimi'yle kurulan milisler Devrim Muhafızları'nın bir kolu. Doğrudan doğruya dini lider Hamaney'e bağlılar.

Kim bu besic milisleri?

[PAGE]





Görevleri rejimi korumak, toplumsal olaylara müdahale etmek. Dolayısıyla onları durdurabilecek tek kişi de Hamaney.. İran'ın en tepesindeki isim de o zaten. Her sözü kanun gibi..

[PAGE]




Esas mesleği askerlik değil. Ancak silahlı eğitim alıyorlar. Gönüllü kadroların yanı sıra sürekli kadroları da var. Üniversiteye girişte iş bulma ya da kurmada avantajlar sağlanıyor.

[PAGE]

  



Sadece önde gelen besic milisleri silah taşıyabiliyor. İran'ın resmi rakamlarına göre, hükümet kuruluşları, okullar ve üniversitelerde kadın ve erkekten meydana gelen 12 milyon Basic üyesi bulunuyor.

[PAGE]




Besic gönüllüleri 1980-1988 İran-Irak savaşında ordunun önünde 'akıncılar' olarak yer aldı. Özel nişanları ve yetkileri bulunan milisler, normal zamanda asayiş olaylarında görev yapıyordu.